Värit pukeutumisessa

Oikean kokoisten ja muotoisten vaatteiden lisäksi värillä on suuri merkitys kun valitaan vaatteita, jotka saavat näyttämään mahdollisimman hyvältä, korostamaan omia persoonallisia hyviä piirteitä ja luomaan tasapainoisen, harmonisen kokonaisuuden.

Monet tietävät itselleen sopivat ja epäsopivat värit, ne on opittu kokemuksen kautta yrityksen ja erehdyksen avulla. Monella itselleen sopivat värit ovatkin niitä lempivärejä, joita mielellään käyttää. Usein tulee kuitenkin pitäydyttyä vain muutamassa värissä ja niiden sävyissä, tietämättä kuinka moni väri loppujen lopuksi sopisi myös oikein hyvin, kunhan vain on se oikea sävy. Usein kuulee sanottavan että esimerkiksi punainen ei sovi ollenkaan. Punainen sopii todellisuudessa aivan kaikille, pitää vain löytää siitä oikea sävy ja voimakkuus.

Värit voidaan jakaa viileisiin ja lämpimiin sävyihin, väreihin joissa on pohjalla keltainen, lämmin sävy, sekä väreihin, joissa on pohjalla sininen, viileä sävy. Tämän lisäksi värit voivat olla vaaleita, tummia, pehmeitä, murrettuja, kirkkaita, voimakkaita, hentoja ja heleitä. Jotta itselleen löytäisi ne oikeat värit värien runsaasta maailmasta, tulisi tietää omat hallitsevat väriominaisuutensa, jotka löytyvät tutkimalla ihon, silmien ja hiusten luonnollista sävyä.

Omat värit voivat olla lämpimiä tai viileitä, tummia tai vaaleita, kirkkaita tai pehmeitä, voimakkaan täyteläisiä tai murrettuja. Itse voi löytää omat värinsä kokeilemalla erivärisiä huiveja tai vaatekappaleita lähellä kasvojaan ja vertailemalla niiden vaikutuksia keskenään. Sopiva väri luo kasvoille väriä ja valoa, ihon väri on tasainen, silmät ovat kirkkaat ja kokonaisuus on tasapainoinen ja harmoninen. Epäsopivat värit taas luovat kasvoille varjoja, juonteet ja ihon epätasaisuudet näkyvät ja silmät ovat sameat. Oikean väriperheen löytämiseksi voi teettää myös ammattilaisen tekemän värianalyysin, jonka avulla löytyy suuri määrä oikeita värisävyjä.

                                                                                           kuva: Andiata kevät-kesä 12

23 vastausta artikkeliin “Värit pukeutumisessa

 1. Itse olen kenties hieman ”ongelmallinen” väritykseltäni. Etenkin kosmetologit ja parturikampaajat tulkitsevat minut yllättävän usein syksyksi – ja tuputtavat oranssinsävyjä hiuksiin ja meikkiin.

  Itse tiedän ettei oranssi väri sovi minulle, vaan saa ihoni näyttämään ihan keltaiselta – kuin sairastaisin maksakirroosia!

  Hiukseni ovat luonnostaan tummat kahvinruskeat, silmäni kirkkaan siniset, ja ihoni tummahko, oliivinsävyinen. Omasta – ja muittenkin mielestä – minulle sopii mm. sähkönsininen, sitruunankeltainen, ”pullon”vihreä, lime, turkoosi, puhdas punainen, musta, ja valkoinen.

  Minulle on sanottu sekä kullan että hopean sopivan minulle. Kesällä hopa sopii paremmin kun ihoni ruskettuu, talvella pidän kullansävyisiä koruja ja kelloa.

  Oikein syvänmusta vaatekin saa kasvojeni ihon näyttämään keltaiselta, ja kirsikanpunainen ei mielestäni ”rimmaa” yhteen hiusteni värin kanssa. Tämä riitelee talvi-ihmisen värityksen kanssa.

  Harmi kun ei ole varaa värianalyysiin…

 2. kuulostaa haasteelliseslta tapaukselta. Hiusten värjääminen, ihon ruskettuminen, ikä, jopa hormonaaliset vaikutukset voivat vaikuttaa värityyppiin. Näillä tiedoilla veikkaisin, että hallitseva ominaisuus on kirkas ei tumma, koska silmäsi ovat siniset. Toisaalta ihon oliivinsävy viittaa enemmän tummaan kuin kirkkaaseen. Väreistä, joita luettelit, löytyy sekä lämpimälle että viileälle sopivia värejä. Jos olet tumma, väistyvä ominaisuus on lämmin tai viileä, eli kummat sävyt sopivat paremmin kasvoja vasten, lämmin keltainen vai esim. tuo sitruunankeltainen? Jos olet kirkas (uskon, että olet) sinulle käy nimenomaan kirkkaat värit ja tähän sopii kuvaus oranssin sopimattomuudesta. Kirkkaan väistyvät ominaisuudet ovat lämmin ja viileä. Näistäkin tulee katsoa kasvoja vasten parhaiten sopivat sävyt. Ja todellisuudessa voi olla piirteitä myös useasta värityypistä, jolloin ikäänkuin useat värit sopivat. Loppuveikkaus on, että olet kirkas, koska silmäsi ovat tn. vallitseva ominaisuus. Mutta viileä vai lämmin..hmm. Käy kirjastossa ja hae kirja aiheesta. Värityyppiteorioita on monia erilaisia, mutta tämä 6 pääluokkaan tehty jaottelu (tumma, vaalea, kirkas, pehmeä, viileä, lämmin) toimii.

  1. Kiitos vastauksesta!
   Kävin kirjastossa tutustumassa ko. värianalysioppaaseen, ja tulin siihen tulokseen että olen todellakin kirkas värityypiltäni, mutta väistyvä ominaisuuteni on lämmin. (Perustuen ihon ja hiustenkin luonnollisiin sävyihin.) En värjää hiuksiani enkä meikkaa joten siinäkin mielessä valinta oli helppo.
   Siitä värikartasta löytyi limenvihreä värisävykin josta tykkään kesäisin, ja monta muutakin sävyä jotka sopivat minulle.

 3. Osaisitko neuvoa, mitkä värit sopisivat minulle, etten jäisi niiden ”varjoon” mutta en myöskään näyttäisi ihan tapetilta tai harmaavarpuselta? 😀

  Minulla on luonnostaan vaaleanruskeat (lue:maantienharmaat/hiekan) väriset hiukset, joissa on yksittäisiä kultaisia/keltaisia hiuksia ja yksittäisiä mustia hiuksia. Päässäni on siis kolmen eri värisiä hius-yksilöitä <–kesäisin tukka vaalenee, talvella on aika tumma. Nyt on värjätty tukka, vaaleanruskea jossa vaaleita raitoja. Ihoni on punakka. Esim mustaa vasten iho näyttää kalpealta, sairaalta ja monissa kylmissä sävyissä taas näytän liian punanaamaiselta (vaikka sitruunankeltainen, fuksia… ei sovi!!)…. "Rusketukseni" on oranssipohjainen, ja jonkin verran tulee pisamia. Palan helposti. Silmäni ovat hailakan siniharmaat, jossa harmaa on voimakkaampi kuin sininen, mutta sitten mustuaisen ympärillä on okran/kellertävänvaaleanruskean värinen rinkula. Vaikka silmäni ovat vaaleat, on iiriksen ulkoreunalla paksu lähes musta reunus.

  Suurin osa vaatteistani ovat jotain vihreitä tai sitten lämpimiä korallinsävyjä tms… Luulen että vihreät ja lämpimät vaaleanpunaiset ja sellaiset sopii minulle, mutta sitten pukeudun paljon myös niin että alaosa on farkkua ja yläosa tummanharmaa ja se saa minut tuntemaan itseni tylsäksi. Mitään ehdotuksia?? Luulen muuten myös että sellainen intensiivinen keskitumma purppura sopii mulle melko hyvin.

  En kyllä voi mikään syksy olla vaikka olenkin "kultainen/keltainen" osittain… Oranssi ei sovi, ainakaan ihan puhdas oranssi. Mutta koruista ihan selvästi kulta sopii paremmin kuin hopea.

  Kiitos tosi paljon jos jotain vastaat tähän mun epämääräiseen sepustukseen!!

  1. Hei Mirkku!
   Olet hienosti itsekin analysoinut ja tunnistanut värejä mitkä sopivat sinulle 🙂 Todennäköisesti lämpimät ja niistä hieman vaaleammat ja pehmeämmät sävyt käyvät sinulle, jolloin vuodenaikateorian mukaan olisit kevät. Myös kultakorujen sopivuus viittaa siihen. Syksyn intensiivinen oranssi onkin liian voimakas sinulle, kevään oranssi on vaaleampi sävy, joka tämän vuoden keväällä olikin hyvin trendikäs väri. Monelle kesä-värityksen omaavalle sopivat kuitenkin myös useat kevään sävyt, joten ilman henkilökohtaista värien testaamista en voi valitettavasti antaa täysin vedenpitävää arviota.

   Jos tuntuu että harmaa sovi sinulle ja tunnet itsesi harmaavarpuseksi, käytä farkkujen kanssa esim. korallinpunaista, omenanvihreää, vaaleaa auringonkeltaista (ei sitruunankeltaista), lämmintä vaaleanpunaista, vaaleaa tai kirkkaampaa sinistä ja luunvalkoista, ne ovat raikkaita, kesäisiä, lämpimän sävyisiä ja näyttävät hyvältä päälläsi 🙂

 4. Kiitos paljon nopeasta vastauksesta! Juu, on kyl joskus huomannut että sellanen ”lämmin” ja pehmeä keltainen kyl sopii ja samoin sellanen sinapinväri, mutta se nyt sattuu olemaan sellanen väri mitä monet inhoaa niin en tykkää käyttää (vaikka minusta se on ihan kiva väri, just tää vauvankakkaväri siis 😀 ).. Kai mä joku kevät olen sitten, murrettu/pehmeä sellainen… Koska joskus kun oon kesän värejä katsellut, niissä on aika paljon pastellisia värejä ja sellasia sinisen sävyjä mitkä mulle ei oikeen sovi, tuntuu et sinisen tarvii olla harmahtava tai vihertävä niin voin käyttää sitä. Monet mausteiset värit tuntuu sopivan mulle kanssa hyvin, eli erilaiset kellertävät ja punertavat ruskeat…

  Mut joo, joskus tuntuu et kaupoissa on kauheasti kaikkea ihanan väristä talvi-ihmisille (mustaa, vitivalkoista, sähkönsinistä, kirkasta turkoosia, pinkkiä, fuksiaa, sitruunankeltaista) ja harmittaa vaan kun ne ei saa mua näyttämään hyvältä. Tällaiselle värien rakastajalle se on kova paikka ;D.. Mutta voihan sellaisia epäsopivia värejä olla aavistuksen verran vaatteissa, vaikka kukkamekossa, kunhan siellä on seassa sitten siitä sopivampiakin… Tai sit alaosassa, niin ettei ole suoraa vasten kasvoja.

  1. Mirkku: Mieleeni tuli yhtenä vaihtoehtona värivuodenaikatyyppi Pehmeä syksy (Soft Autumn) eli syksy jossa on vaikutteita kesästä. Pehmeällä syksyllä ei ole sitä oranssia, mutta murrettuja, pehmeitä värisävyjä, myös joitakin viilempiä kesän värisävyjä.

 5. Mietin voisitko neuvoa minuaväreissä.Keskiruskea hiuksinen,silmät keskiharmaat pupillin ympärillä vaaleanruskeaa säteittäin .Iho vaalea vaaleita kesakoita sekä iän myötä tulleita pikmenttiläiskiä nekin ovat vaalen ruskeita.Kiitän Neuvoista.Anne.

  1. Näin näkemättä sinua on valitettavasti hieman vaikea antaa neuvoja värien suhteen… Olettaisin sinun kuitenkin olevan pikemminkin vaalea kuin hyvin tumma, joten jos koet olevasi enemmän eduksesi pikemminkin vaaleammissa kuin hyvin tummissa ja intensiivisen voimakkaissa vaatteissa, ovat vaaleat ja ehkäpä vielä viileät, hieman puuteriset, harmaalla taitetut värit sinulle parhaita.

   Voit kokeilla vaikkapa vadelman punaista, mintun vihreää, farkun sinistä, kaakaon ruskeaa ja sitruunan sisuksen keltaista. Jos nuo värit näyttävät sinulla hyviltä, ovat oikeat värisävysi pikemminkin keskivaaleista vaaleisiin, viileitä sinipohjaisia värejä. Mustaa kannattaa käyttää joka tapauksessa hyvin harkitusti, eikä aivan kasvojen alla. Jos pääset kokeilemaan noita mainitsemiani värejä, voit laittaa viestiä ja kommentoida kuinka kävi, niin katsotaan sitten taas eteenpäin 🙂

 6. En tunne vaaleita värejä omakseni,vaalean harmaa ja valkoinen ovat ainoat värit jotka löytyvät vaatevalikoimastani.Asian laita on niin että minusta on tehty kaikki vuoden ajat .Viimeeksi minusta tehtiin talvi .Asia on kutenkin niin että pinkit vaaleanpunaiset ja fuksia eivät käy minulle sähkön sininen on myös huono väri.Viihdyn hillityissä väreissä .Olen kokoa 46.Tämä väri juttu on sotkenut minun väri tajuni kokonaan .en kutenkaan pysty pukeutumaan mihin vain väriin .Hyvät neuvot ovat tarpeen.

 7. Harmi kuulla, että noin on mennyt pieleen värianalyysit, mutta sitä sattuu aika useinkin. Nämä väriasiat voivat tosiaankin olla hieman epäselviä, etenkin jos ei ole puhtaasti tietyn värivuodenajan edustaja. Lisäksi värianalyysin tekeminen vaatii harjaantunutta silmää, sekä kunnolliset työvälineet joilla analyysi tehdään. Jos vain pääsisin tekemään sinulle värianalyysin niin aivan varmasti värimaailmasi selviäisi ja voisimme huomioida myös sinun vartalotyyppisi. Pelkästään kuvauksesi perusteella tosin arvioisin että et kylläkään talvi ole missään nimessä, talven värit ovat aivan liian voimakkaita ja kovia, joten se suljetaan pois. Myös näin sanoin kuvattuna värien kuvaaminen ja niiden tummuusasteikon kertominen on hieman hankalaa, koska toinen voi mieltää jotain sävyä hieman tummaksi ja toisen mielestä se onkin hieman vaalea, kaikki kun on niin suhteellista.

  Pitäisi kuitenkin selvittää, että kuulutko kuitenkin pikemminkin viileisiin kuin lämpimiin. Jos kuulut viileisiin, niin kesän viileistä väreistä asteikon tummemmat ja neutraalit värit saattaisivat olla sinulle sopivia. Sinne kuuluu harmaan eri sävyjä, runsaasti sinisen sävyjä kuten esim. se farkun sininen, lisäksi ruskeista roosalla taitettu tummahko kaakaon ruskea .

  Jos taas farkun sininen ei sinulle sovi, vaan pikemminkin kirkas, lämmin sininen (ei punaisella taitettu sähkönsininen) sekä tummempi laivaston sininen, kuulut lämpimään väriryhmään. Kevään edustajan voi olla hieman hankala löytää kevään värikartasta itselleen mieluisia värejä, koska ne ovat niin kirkkaita ja etenkin kun pidät enemmän neutraaleista, tummemmista väreistä, on värivalikoima melko suppea. Tuolloin voi käyttää niitä värejä, jotka eivät ole aivan niitä parhaimpia, mutta asiantuntijan opastuksella nekin saadaan toimimaan.

  Jos sinulle sopii kuitenkin parhaiten syksyn intensiiviset värit, tuolloin et koe esim. sinistä mieleiseksi väriksesi ollenkaan, vaan tumma kahvin ruskea sopii sinulle hyvin.

  Olen pahoillani jos en voi auttaa sinua kunnolla, nämä väriasiat kun perustuvat niin täysin visuaaliseen näkemiseen ja henkilökohtaiseen kontaktiin. Onko paikkakunnallasi jotain vaateliikettä tai tavarataloa, jossa myyjillä olisi pukeutumisneuvojan koulutus? Heidän kanssaan voisi katsoa ihan veloituksetta näitä väriasioita jos heillä vain on riittävästi ammattitaitoa ja värisilmää. Esim. Sokos -tavarataloissa pitäisi olla asiantuntevaa henkilökuntaa, sekä ajalla varattavissa oleva pukeutumisneuvoja, sekä luonnollisesti Stockmannin pukeutumisneuvojapalvelu mutta se ei taida nykyisin olla täysin veloitukseton, edullinen kylläkin. Lisäksi Anttilan tavarataloissa on tätä palvelua saatavilla. Ja koskaanhan näissä palveluissa ei ostopakkoa ole.

 8. Kiitos nevoista .Tunnen itseni lähinnä pehmeäksi syksyksi, värimaailma hillittty.ja pehmeä ei pastelli sävyjä . Ne eivät sovi minulle. Olen kokeillut niitä varmaan kaikkia näytän niissä valjulta ja mitättömältä..Farkunsininen sopii voimakaana sävynä siis tummana .Syksyn voimakkat värit sopivat yhdistettynä oliiviin ruskeaan ja harmaaseen .Voisinko olla Syksy. Anne.

 9. No nyt kuulostaa hyvälle, tosiaan olet pehmeä Syksy 🙂 Tarvitset siis väreissä pehmeää voimakkuutta, intensiivisyyttä ja lämpöä. Oliivin vihreä ja Petrolin sininen näyttävät hyviltä sinulla ja siksi joissain tapauksissa tummansininen on parempi kuin harmaalla taitettu, vaalea tai kirkas. Syksy onkin jostain syystä tehty hyvin usein talveksi ihan vain siksi, että tarvitsee sitä värien voimakkuutta, mutta nehän ovat kuitenkin väritykseltään aivan erilaisia.

  Voit tosiaan oikein hyvin yhdistää pehmeää harmaata omiin väreihisi ja etenkin alaosassa, saat väriyhdistelmistä hyviä kokonaisuuksia etenkin kerrospukeutumisen avulla, mikä varmaankin sopii vartalollesi oikein hyvin. Neutraaleista väreistä Kamelin ruskea ja tumma kullan ruskea sopivat sinulle varmaan hyvin. Tänä syksynä on vaatekaupoissa ollut myös vihreää, Jaden vihreä sopii kaltaisellesi pehmeälle syksylle yleensä hyvin. Punaisista terrakotan ja punaruskean sävyt sopivat yleensä myös.

  Toivottavasti olen voinut olla apuna ja olet saanut selkeyttä värivalikoimaasi 🙂

 10. Kiitos kommentistasi . Vartalomalliltani olen loiva y ja o .Lyhyemmät hameet sopivat hyvin pidempään jakuun. Kiitos neuvosta ,Sain varmuuden asiaan .Anne

 11. Mitä mieltä olette,sillä olen SINIHIUKSINEN! välillä tummempi ja toisinaan stiftaan sähkönsiniseeen,joka pukeutumisessa muutenkin suosikkini.Värianalyysi antoi warm winter ja hyviä vaihtoehtoja värimaailmani laajentamiseen.Oma hiusvärini keskiruskea ja nyt 57-vuotiaana on harmaita seassa joten sinisen sävyt raidoittavat mukavasti ja kysyisinkin, kuinka paljon vaikuttaa kun hiukset ovatkin poikkeuksellisen väriset?!

  1. Poikkeuksellisen väriset hiukset vaikuttavat pukeutumiseen siten, että huomio yleensä kiinnittyy ensimmäisenä kaikesta muusta nimenomaan hiuksiin. Se, onko hiusten väri omaan värimaailmaan sopipa (kylmä vai lämmin), vaikuttaa myös ulkonäköön. Koska olet käynyt värianalyysissä ja kampaaja on osannut laittaa oikeaa sinisen sävyä hiuksiisi, auttaa se asiaa huomattavasti, sillä tuolloin ei hiustesi sävy riitele oman ihosi ja silmiesi sävyn kanssa vaikka hiusten väri on poikkeuksellinen ja huomiota herättävä.

   Voit korostaa omassa pukeutumisessasi nimenomaan hiustesi sävyjä esim. siten, että lisäät saman tyyppistä sinisen sävyä pukeutumiseesi vaikkapa vain pienenäkin pintana, jolloin pukeutumisesi yhdistyy tasapainottavalla tavalla hiuksiisi. Voit erinomaisesti käyttää myös muitakin, itsellesi uusiakin talven värejä, omat värisi kun ovat tasapainossa niiden kanssa. Upeaa kun olet rohkea värien käyttäjä!

 12. Minusta tuntuu, etten sovi mihinkään värianalyysin luokkaan. Minulla on läpikuultava, lähes valkoinen iho, joka on ehdottomasti punapohjainen. Verisuonetkin ovat vaaleansiniset. Minulla on kuitenkin kullanpunertavat hiukset, mutta siniharmaat silmät. Lämpimät värit saavat minut näyttämään sairaalta ja käytänkin suhteellisen kylmiä/viileitä ja kirkkaita värejä. Toisaalta sävyt saavat olla hieman murrettujakin. Luultavasti olisin siis kesä, mutta useammasta paikasta luin, ettei kesällä ja talvella voi IKINÄ olla punapigmenttiä. Kevät tai syksy en kuitenkaan ole missään nimessä. Mikä on siis oikein?

  1. Hei Alesia! Neljään jako värivuodenajoissa on todella suppea jako, sillä todellisuudessa meidät voidaan jakaa ainakin kahteentoista eri ryhmään, eli jokaisella neljällä vuodenajalla on vielä kolme eri alaryhmää. Näkemättä sinua ihan vain kuvauksen perusteella, voisin kokemukseni mukaan arvioida, että olet tosiaankin väritykseltäsi viileä ja kesä. Kesään kuuluu alaryhmä, jonka hiuksista löytyy punapigmenttiä ja hiusten sävy on lähellä viileää kuparin punaista. Hyvä esimerkki on Britanniasta kotoisin olevat ja erityisesti Irlantilaiset: heistä löytyy paljon punahiuksisia, mutta eivät ole kevään eikä syksyn väriryhmään kuuluvia, vaan ovat väritykseltään viileitä. Tässä monesti mennään harhaan ja on tehty vääriä värianalyysejäkin olettaen että punahiuksisuus viittaa aina lämpimiin sävyihin.

   Värit mitä olet käyttänyt ja aivan itse huomannut sinulle sopivan, ovat juuri niitä oikeita sinulle. Lämpimät värit nousevat kasvoillesi ja saavat sinut näyttämään tosiaan sairailta. Murretuista väreistä jotkut saattavat tosiaan olla ihan ok (varmaankin esim. jotkut vihreän sävyt), kunhan ne eivät muuta ihosi väriä liikaa. Hyvin siis olet ihan itse osannut analysioda värejäsi, hienoa!

   Kannattaa tosiaan välillä hieman kyseenalaistaa sitä tietoa mitä netistäkin löytyy, värianalyysien eri koulukunnilla on hieman erilaiset periaatteet värien suhteen ja jotku saattavat olla hyvinkin jyrkkiä joissain asioissa. Oma silmä kyllä kertoo paljon ja etenkin se, että missä väreissä tuntuu viihtyvän parhaiten ja mitkä tuovat hyvää oloa, on se tärkein asia!

   1. Kiitos paljon kattavasta vastauksesta! Oli mukava kuulla että minäkin sovin johonkin ryhmään. 🙂

 13. Hei. Värianalyysissa minut on määritelty kesäksi tai talveksi. Ihoni sävyn takia myös syksyksi, mutta olen huomannut etteivät syksyn värit kuten oranssi ja oliivinvihreä sovi minulle ollenkaan. Muutun ihan sairaan väriseksi myös syvän mustassa värissä.

  Silmäni ovat kirkkaat, vaaleanharmaat, ihoni tumman oliivin sävyinen joka ruskettuu kesällä helposti, ja suklaanruskeat hiukset joihin on tullut ikääntymisen myötä myös valkoisia ja harmaita hiuksia.

  Tykkään varsinkin sinisen eri sävyistä, mutta myös ruskeasta, violetista, vihreästä, ja harmaasta. Minulla on paljon myös mustia vaatteita. En tykkää lämpimistä sävyistä, enkä kovin voimakkaista / räikeitä väreistä. Puhtaat perusvärit (taitettuna kylmiin sävyihin) ovat eniten mieleeni.

  Käytän sekä hopean, keltakullan, että ruusukullan värisiä koruja. Niiden kaikkien on sanottu sopivan minulle.

  Mikä värityyppi siis olen? Vai olenko useamman värityyppiin sekoitus, kuten itse epäilen?

  1. Hei! Kertomasi mukaan vaikuttaa siltä, että olet tumma kesä ja että olet hyvä tyyppiesimerkki siitä, kuinka tumma kesä usein luokitellaan talveksi tai jopa syksyksi. Tumma kesä on hieman haastavampi analysoida ja helposti värianalyysin tekijällä silmä harhautuu tekemään väärän tulkinnan. Värivuodenajat kun jaetaan vielä useampaan alaryhmään, niin se helpottaa tulkintaa ja tarkentaa vielä paremmin sävyjen esim. tummuus/vaaleusasteen.

   Ensinnäkin olet itse jo huomannut aivan oikein, että et voi olla syksy, koska oranssi ja oliivinvihreä eivät sinulle sovi. Moni tumma kesä tykästyy murrettuun vihreään, tai sitä vaatekaupassa tarjotaan ja kehutaan, koska ruskeat hiukset, oliivin sävyinen iho ja silmien korostuminen murretun vihreän kanssa näyttävät ehkä harjaantumattoman silmissä hyvältä yhdistelmältä. Mutta se ihon väri tosiaan muuttuu joko hieman, tai jopa radikaalisti niillä väärillä väreillä. Tosiaan et ole ainoa tumma kesä josta on tehty syksy. Kesä on myös se, jolle muita väriryhmiä enemmän sopii myös muiden värityyppien sävyjä, jolloin tulee hämmennys että onko sekoitus useampaa väriryhmää.

   Talvi karsiutuu myös pois, koska et pidä voimakkaista väreistä, jotka taas talvelle sopivat. Talvelle ei myöskään ruskea yleensä sovi, joten sekin puoltaisi asiaa. Joitakin värisävyjä talvelta, esim. tummaa antrasiitin harmaata, saattaisit voida myös talven viileästä värikartasta ottaa. Antrasiitti korvaisi liian kovan mustan. Muitakin harmaan sävyjä voi tumma kesä lainailla talvelta.

   Kevääksi sinua ei ole tehtykään ja kerroitkin ettet pidä lämpimistä väreistä. Sen on siten täysin poissuljettu. Tumma laivaston sininen ehkä olisi se sinisen sävy, minkä voit tarvittaessa keväältä lainata.

   Tummalle kesälle sopii tosiaankin ne viileät värit, jotka on murrettu harmaalla. Erityisesti värikartan ne hieman tummemmat värisävyt pastellisien ja hieman kirkkaampien värien sijaan ovat niitä parhaita. Korumetalleista nuo kaikki menevät hyvin, etenkin hopea ja ruusukulta.

   Eli kyllä sinulle oikea värityyppi löytyy. Tosin nyt en ole sinua nähnyt, mutta näin hyvän oman analysointisi perusteella sieltä voi poimia juuri ne tärkeät ydinasiat, joiden avulla olen tottunut asiaa selvittämään silloin, kun se oikeaa väriryhmää ei olekaan niin helppo heti löytää.

   Toivottavasti tästä oli apua ja voit nyt alkaa katsoa vaatekaappiasi uusin silmin tältä pohjalta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: