Smart Casual

Nykyisin yhä useammin pukukoodina esiintyvä Smart Casual voi aiheuttaa hieman hämmennystä, eikä suotta; se ei kuulu aivan virallisiin pukukoodeihin, joten tarkkoja pukeutumissääntöjä siihen ei ole. Koodia voidaan käyttää niin kutsussa perhejuhliin, kuin yritysmaailman vähemmän muodollisiin tilaisuuksiin. Ensinnäkään koodi ei tarkoita rentoa pukeutumista, kuten sen sukulainen pukukoodi Casual, vaan pääsääntönä on, että pukeutuminen on siistiä ja edustavaa työpukeutumista.

Pukeutumistyyliin on paljon erilaisia vaikuttavia tekijöitä, jotka tulee huomioida, kuten tilaisuuden luonne, paikka ja aika, jopa ammattikunta. Luovilla aloilla, kuten mainosalalla, arkinen työpukeutuminen on sallivampaa ja hieman rennompaa kuin esimerkiksi vaikkapa pankki- ja vakuutusalalla. Pääsääntönä kuitenkin on, että pukeutuminen on siistiä ja edustavaa työpukeutumista. Oma harkintakyky on todella paikallaan ja asiaa voi selvittää vähänkin epäselvässä tapauksessa.

Peruslähtökohta on se, että Smart Casual on siistiä ja hienostunutta arkipukeutumista. Naisella pukeutumisessa edustaa jakkupuku, mekko, sekä hame tai siistit housut yhdistettynä esim. laadukkaaseen ohueen neuleeseen. Ajan trendit on kuitenkin hyvä huomioida, eikä jakkupuvunkaan tarvitse näyttää tylsältä.

Päiväkäytössä käytetty asu voidaan asustaa ja viimeistellä kevyemmillä kengillä ja sirommalla laukulla sekä näyttävämmillä koruilla.  Farkut eivät kuulu asiaan vaikka ne olisivatkin siistit merkkifarkut, kuten eivät myöskään liian sporttiset vaatteet. Kuten työpukeutumisessa, liika paljastavuus, läpinäkyvyys ja kimaltelevat juhlavaatteet eivät myöskään sovi tähän pukeutumiskoodiin. Alipukeutumista tulee kuitenkin välttää, sillä se on pahempi virhe kuin että pukeutuu hieman yli. Laadukkailla asusteilla saa pelkistettyyn ja arkiseenkin asuun näyttävyyttä ja hienostuneisuutta.

Miehillä Smart Casual -pukeutuminen onnistuu helposti; solmio pois kaulasta. Tämä edellyttää tietenkin muuten siistiä pukupukeutumista, tai irtotakki ja housut yhdistelmää. Miehillä myös siistit neuleet yhdistettynä suoriin housuihin, tai vaikkapa chinoihin, ovat siistiä pukeutumista etiketin mukaan. Farkut, jopa siistitkin, kannattaa varmuuden vuoksi unohtaa, kuten myös kaikki urheiluun liittyvät vaatteet. Kengät voivat olla hieman persoonallisemmat ja rennot, tai siistit nahkakengät, kokonaisuus ratkaisee.

Omasta persoonasta ja tyylistä riippuu, kuinka tätä Smart Casualin perusetikettiä soveltaa. Asukokonaisuudesta voi tehdä modernin tai klassisen, harmonisen ja hillityn, tai rennon mutta siistin ja omaa persoonallisuutta korostavan.

                 kuva: Andiata

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.