Smart Casual

Nykyisin yhä useammin pukukoodina esiintyvä Smart Casual voi aiheuttaa hieman hämmennystä, eikä suotta; se ei kuulu aivan virallisiin pukukoodeihin, joten tarkkoja pukeutumissääntöjä siihen ei ole. Koodia voidaan käyttää niin kutsussa perhejuhliin, kuin yritysmaailman vähemmän muodollisiin tilaisuuksiin. Ensinnäkään koodi ei tarkoita rentoa pukeutumista, kuten sen sukulainen pukukoodi Casual, vaan pääsääntönä on, että pukeutuminen on siistiä ja edustavaa työpukeutumista.

Pukeutumistyyliin on paljon erilaisia vaikuttavia tekijöitä, jotka tulee huomioida, kuten tilaisuuden luonne, paikka ja aika, jopa ammattikunta. Luovilla aloilla, kuten mainosalalla, arkinen työpukeutuminen on sallivampaa ja hieman rennompaa kuin esimerkiksi vaikkapa pankki- ja vakuutusalalla. Pääsääntönä kuitenkin on, että pukeutuminen on siistiä ja edustavaa työpukeutumista. Oma harkintakyky on todella paikallaan ja asiaa voi selvittää vähänkin epäselvässä tapauksessa.

Peruslähtökohta on se, että Smart Casual on siistiä ja hienostunutta arkipukeutumista. Naisella pukeutumisessa edustaa jakkupuku, mekko, sekä hame tai siistit housut yhdistettynä esim. laadukkaaseen ohueen neuleeseen. Ajan trendit on kuitenkin hyvä huomioida, eikä jakkupuvunkaan tarvitse näyttää tylsältä.

Päiväkäytössä käytetty asu voidaan asustaa ja viimeistellä kevyemmillä kengillä ja sirommalla laukulla sekä näyttävämmillä koruilla.  Farkut eivät kuulu asiaan vaikka ne olisivatkin siistit merkkifarkut, kuten eivät myöskään liian sporttiset vaatteet. Kuten työpukeutumisessa, liika paljastavuus, läpinäkyvyys ja kimaltelevat juhlavaatteet eivät myöskään sovi tähän pukeutumiskoodiin. Alipukeutumista tulee kuitenkin välttää, sillä se on pahempi virhe kuin että pukeutuu hieman yli. Laadukkailla asusteilla saa pelkistettyyn ja arkiseenkin asuun näyttävyyttä ja hienostuneisuutta.

Miehillä Smart Casual -pukeutuminen onnistuu helposti; solmio pois kaulasta. Tämä edellyttää tietenkin muuten siistiä pukupukeutumista, tai irtotakki ja housut yhdistelmää. Miehillä myös siistit neuleet yhdistettynä suoriin housuihin, tai vaikkapa chinoihin, ovat siistiä pukeutumista etiketin mukaan. Farkut, jopa siistitkin, kannattaa varmuuden vuoksi unohtaa, kuten myös kaikki urheiluun liittyvät vaatteet. Kengät voivat olla hieman persoonallisemmat ja rennot, tai siistit nahkakengät, kokonaisuus ratkaisee.

Omasta persoonasta ja tyylistä riippuu, kuinka tätä Smart Casualin perusetikettiä soveltaa. Asukokonaisuudesta voi tehdä modernin tai klassisen, harmonisen ja hillityn, tai rennon mutta siistin ja omaa persoonallisuutta korostavan.

                 kuva: Andiata

6 vastausta artikkeliin “Smart Casual

    1. Hei Terja! Periaatteessa kyllä voi, riippuu kuitenkin mitä niihin yhdistää ja minkälaiset caprit ovat. Lähtökohtana on kuitenkin, että caprit ovat siistit ja asian mukaiset. Yläosaksi voi yhdistää astetta fiininpää ja asusteet harkitut sekä iltajuhlaan sopivat.

      Smart casual pukukoodissa huomioidaan myös ympäristö missä tilaisuus järjestetään, joten sekin voi määritellä ovatko caprit sitten kuitenkin liian arkiset, vai juuri tilanteeseen sopivat.

  1. Hei,voiko nainen laittaa yrityksen 90v -juhliin mustan kellohameen/a-linjaisen hameen ja siihen yhdistettynä tumma kukallinen sifonkikauluspaidan? Ikää on 20-vuotta, eikä kokemusta tälläisistä juhlista ole. Pukukoodi on smart casual.

    1. Hei Emilia! Kyllä kuulostaa siltä että voi laittaa, kunhan eivät ole liian arkisia. Kengillä ja muilla asusteilla saa tarvittaessa lisää juhlan arvokkuutta vastaavaa juhlavuutta.

    1. Hei Sini, kyllä sopii, se on oikein hyvä! Ainoastaan tilaisuuden ajankohta vähän määrittelee, kuinka sitten puolestaan asustat mekon. Jos on paremminkin päivätilaisuus (alkaa ennen klo 18), niin ei kannata asustaa kovin iltapukumaisesti. Eli hillitymmät korut päivällä ja illalla taas voi olla enemmän paljetteja kimallusta jos haluaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: