Juhlapukeutumisen etiketti

Tähän aikaan vuodesta on juhlapukeutumisen sesonki ja katseemme kohdistuvat tulevana lauantaina etenkin Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon, eli Linnanjuhliin.

On siis paikallaan kerrata lyhyesti virallinen pukeutumisetiketti, joka koskee juhlia joissa kutsukoodina on Frakki.

Frakki on miehen juhlavin ja korkea-arvoisin, suurten juhlien juhla-asu. Se on väriltään musta tai tummansininen, jossa silkkisillä kauluskäänteillä oleva hännystakki ja housut joiden sivusaumassa silkkinauhat. Valkoinen siipikauluksinen frakkipaita, valkoiset liivit ja valkoinen solmuke. Kenkinä kiiltonahkaiset, ohutpohjaiset juhlakengät. Mies voi korvata frakin myös tummalla puvulla.

Kun kutsukortissa lukee Frakki, pukeutuu nainen aina juhlapukuun. Juhlapuku on naisen korkea-arvoisin, suurten juhlien juhla-asu, ei siis iltapuku. Juhlapuku on pituudeltaan aina lattiamittainen, ei koskaan lyhyempi. Pääntie avara, täysin hihaton, pienet hihat tai kapeat olkaimet. Trendit määrittelevät myös hihan pituutta, sillä tällä hetkellä on paljon näkyvillä myös pitkähihaisia juhlapukuja. Juhlapuvun materiaali on juhlava, eli silkit, sametit ja brokadit ovat yleisimpiä.

Juhlapuvun asusteet ovat tarkoin harkittuja; pieni, kädessä pidettävä (ei siis olkahihnallinen) juhlalaukku, kärjestä umpinaiset juhlakengät, sekä ohuet 12 denierin juhlasukkahousut. Jos käytetään käsineitä, ovat ne kyynärpään yläpuolelle ulottuvat. Käsineiden päällä ei saa käyttää sormuksia, vaan ainoa koru voi olla korukello. Korujen tulee olla arvokoruja, metalleina kultaa, valkokultaa tai platinaa. Hopea ei ole riittävän arvokas korumetalli juhlapuvun kanssa käytettäessä. Jos puvun kanssa käytetään juhlahuivia, tulee sen olla pituudeltaan vähintään puolireiteen, sekä riittävän leveä, ei kapea kaulahuivimainen.

Onkin jälleen mielenkiintoista seurata, kuinka etiketti toteutuu ja kuinka monta kertaa kommentaattorit käyttävät naisen juhla-asusta nimitystä iltapuku. Ajan muuttuminen näkyy kuitenkin aina myös etikettipukeutumisessa ja se tulee hyväksyä.

Frakki ja juhlapuku

Julkaissut merilinna

Meri on Keski-Suomesta lähtöisin oleva vaatetuksen ja pukeutumisen ammattilainen, vaate- ja neulesuunnittelija, vaatetusalan opettaja ja kouluttaja, sekä pukeutumisneuvoja. Asuu nykyisin Muoniossa, missä sijaitsee myös oma työhuonemyymälä/workshop.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.