Työpukeutuminen

TYÖN ASETTAMAT VAATIMUKSET PUKEUTUMISELLE

Vaikka työpukeutuminen ei olisi yhtä tiukan etiketin määrittelemää, kuten bisnespukeutuminen, pätevät siihenkin tietyt samat lainalaisuudet. Myös työpukeutumisen koodin ja virallisuuden asteen määrittelee niin työnantaja, yrityskulttuuri kuin työtilaisuudet ja -tilanteet.

Eri toimialoilla pukeutumiskoodit ovat erilaisia, mainostoimistossa voi pukeutua hieman rennommin ja on vain hyvä kun persoonallisuutta tuodaan esiin, kun taas esimerkiksi pankkialalla pukeutuminen on virallisempaa ja konservatiivisempaa. Oikeanlainen pukeutuminen työtilanteeseen tuo itsevarmuutta ja antaa hyvän kuvan osaamisesta ja tehokkuudesta etenkin ensivaikutelman luomisessa.  Pukeutuminen toimii myös eräänlaisena käyntikorttina, sillä työntekijä viestittää työnantajansa arvoja ja ajatuksia, sekä omaa asemaansa työyhteisössä. Aivan vähäpätöisestä asiasta ei siis ole kysymys, joten nyt viimeistään on aika kiinnittää huomiota mitä vaatteillaan ympäristölleen viestittää.

Peruslähtökohtana on vaatteiden siisteys, laadukkuus, toimivuus ja istuvuus. Kalliskaan merkkivaate ei pue kantajaansa jos se on väärän kokoinen tai tilanteeseen nähden aivan väärä valinta. Hyvän työvaatteen tulee olla huoleton, jotta siihen ei tarvitse kiinnittää huomiota liikaa vaan voi keskittyä itse asiaan. Huolettomuuden, istuvuuden ja pitkäikäisyyden takaa käytettyjen materiaalien laadukkuus, sekä ammattitaidolla tehdyt leikkaukset ja mitoitukset. Luonnonkuidut ovat usein hyviä materiaaleja työpukeutumiseen, mutta vaatteiden hoito helpottuu, jos niihin on sekoitettu hieman tekokuitua antamaan käyttömukavuutta, estämään rypistyvyyttä sekä helpottamaan pesua ja huoltoa. Lisäksi elastaani tuo joustavuutta istuviin vaatteisiin. Vaatteiden tuuletus ulkona on mitä parhainta hoitoa vaatteillesi; se puhdistaa ja raikastaa, sekä lisää vaatteiden käyttöikää.

Työpuvuston runkona voi toimia pari laadukasta kokopukua. Kun niihin hankkii muutaman puseron, neuleen ja pari irrallista väreihin sopivaa alaosaa, on vaatteissa monia yhdistelymahdollisuuksia. Asusteilla vaatteiden värit saa sidottua toisiinsa ja niillä saa lisää muuntelumahdollisuuksia tilanteen mukaan. Lisäksi on hyvä aina muistaa mitkä vaatteet sopivat töihin ja mitkä kuuluvat vapaa-aikaan. Sporttisuutta, sekä isokokoisia valmistajan logoja ja printtejä kannattaa välttää varsinkin virallisemmassa ympäristössä. Etenkin ulkomailla työpukeutumiseen panostetaan ja kiinnitetään todella paljon huomiota, huomattavasti enemmän kuin Suomessa, joten se kannattaa aina huomioida kansainvälisissä kontakteissa. Kannattaa tarkistaa kulttuurin tuomat etikettisäännöt aina etukäteen.

Työpukeutumiseen kuuluu myös huolehtiminen siitä, että oma ulkoasu on kokonaisuudessaan siisti ja huoliteltu. Hiukset ovat puhtaat ja niihin on kiinnitetty ainakin jonkin verran huomiota. Mitään monimutkaisia fantasiakampauksia ei kannata harrastaa, vaan siisti asiallinen linja on paikallaan. Hiukset voivat olla auki sekä kiinni, pääasia että ne eivät häiritse työskentelyä ja ovat siistit. Ehostuksenkin on parempi noudattaa hillittyä linjaa, kuin olla yliampuvan vahva. Myös asusteita kannattaa huoltaa, kengät pitää puhtaina ja hoidettuna, sekä laukut ryhdikkäinä ja siistinä.

Kun työkokemusta karttuu uran alkutaipaleen jälkeen, ei pukeutuminen vie enää niin paljoa huomiota, vaan voi keskittyä enemmän itse asiaan. Pukeutumisessa on enemmän varaa myös persoonallisuudelle. Työt ja saavutukset puhuvat puolestaan, sekä silmä on jo harjaantunut näkemään ja arvioimaan eri pukeutumistilanteita. Naisten pukeutumista seurataan kuitenkin aina paljon tarkemmin kuin miesten, mutta nainen voi kuitenkin viestittää omaa vahvuuttaan ja tehokkuuttaan paljon monipuolisemmin. Kaiken lisäksi tarpeen tullen pieni harkittu ripaus naisellisuutta oikealla hetkellä, voi olla positiivinen valttikortti miesten hallitsemassa bisnesmaailmassa.

Andiata syksy/talvi 11-12

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.