PUKEUTUMINEN HÄIHIN
Mitä suurempi hääjuhla, sitä tiukemmin on pukeutumisetikettiä noudatettava, kun taas pienemmissä, lähipiirin kesken järjestettävissä juhlissa pukeutuminen voi olla vapaampaa. Kaikkia perinteitä ei enää aina katsota tarpeelliseksi täysin noudattaa, vaan pieniä vapauksia voi ottaa tilanteen mukaan. Esim. aiemmin tuli naisten juhlapuvuissaan välttää mustaa väriä, mutta nykyisin vieraita voidaan nimenomaan pyytää pukeutumaan mustaan.
Aina on hyvä noudattaa kutsussa annettua pukeutumiskoodia ja taas epävarmoissa tilanteissa noudattaa hyvän maun ja kohteliaisuuden asettamia rajoja. On hyvä esim. muistaa, että edelleenkin kirkkohäissä kirkossa oltaessa tulisi käsivarret peittää vähintään ¾ pituisilla hihoilla tai sitten huivilla, saalilla tai muulla vastaavalla.
Yleisen pukeutumisetiketin mukaan päivähäissä niin kaasolla kuin muillakin naisvierailla tulisi olla vierailupuku, eli juhlava jakkupuku, mekko, tai juhlava housupuku. Trendit vaikuttavat myös luonnollisesti hääpukeutumiseen, sillä pitkät mekot ovat myös yleistyneet ja ovatkin kivoja ja käytännöllisiä kesähäissä.
Nykyisin päivähäissä voi hattua käyttää myös klo 18.00 jälkeen. Sitä ei enää tarvitse ottaa kesken hääjuhlan pois, jolloin huoli kampauksesta myös häviää. Perinteisen tavan mukaan hattu tuli riisua päästä viimeistään ennen tanssin alkua, mielellään jo ennen aterioinnin alku jos se jatkuu klo 18 jälkeen. Hatun käytöstä soivittiin ennen aina yhdessä naisvieraiden kanssa, tai seurattiin morsiamen äidin esimerkkiä.
Isoissa ja merkittävissä iltahäissä kaasolla voi olla pitkä juhlapuku samoin kuin lähisuvun naisilla. Etenkin jos lähisuvun miehet ovat pukeutuneet frakkiin, tuolloin daamit pukeutuvat pitkään juhlapukuun. Muilla naisvierailla voi olla pitkä tai lyhyt iltapuku.
Ulkomailla järjestettävissä hääjuhlissa pukeutuminen voi vaihdella paljonkin verrattuna siihen, mihin meillä Suomessa on perinteisesti totuttu. Vaikka kutsussa lukisikin pukukoodi, siitä ei käy ilmi esimerkiksi pukeutumisessa toivotut, sallitut tai kielletyt värit, ellei niitä erikseen ole mainittu. Voi nimittäin olla värejä mitä pukeutumisessa ei lainkaan hyväksytä, tai että musta on täysin hyväksytty ja yleisesti käytetty pukeutumisen väri. Lisäksi on hyvä muistaa, että ulkomailla meillä Suomalaisilla yleensä alipukeutumisen vaara on suurempi kuin että pukeutuisi liian juhlavasti.
PUKEUTUMINEN PERHEJUHLIIN
Perhejuhla on yleensä pienimuotoinen, lähipiirin kesken järjestettävä lämminhenkinen juhlatilaisuus. Pukeutuminen ei yleensä ole muodollista ja tiukkaan etikettiin sidottua, vaan tärkeintä on juhlavuus ja siisteys. Monet perhejuhlat ovat luonteeltaan uskonnollisia ja kirkossa käyminen on osa juhlatilaisuutta. Tämä tulee huomioida siten, että puvussa on vähintään ¾ pituiset hihat, tai hartioille voidaan ainakin väliaikaisesti pukea huivi jakku tai takki.
- Syntymäpäivät
Pukeutumisen syntymäpäiville määrittelee tilaisuuden juhlavuuden aste. Kotona perhepiirissä järjestettäviin pieniin juhliin kukin voi pukeutua vapaasti oman tyylinsä mukaisesti, kunhan kunnioittaa päivänsankaria ja juhlavaa tilannetta panostamalla hieman juhlavuuteen ja siisteyteen.
Päivätilaisuutena järjestettävälle vastaanotolle voi pukeutua hieman juhlavampaan, omaan tyyliin sopivaan, päiväkäyttöön tarkoitettuun asuun. Koruilla ja asusteilla saa arkisemmistakin vaatteista juhlavamman.
Syntymäpäiväjuhlat voivat olla myös juhlaillalliset ravintolassa. Tuolloin yleensä lähetetään kutsukortti, josta ilmenee toivomus myös pukeutumisesta tai virallinen pukukoodi. Kutsussa useimmiten lukee tumma puku tai smokki, jolloin nainen pukeutuu miehen pukua vastaavaan juhlapukuun, joka on juhlava asu tai iltapuku. Jos muoti sallii, smokkitilaisuudessa iltapuku voi olla myös lyhyt.
- Ylioppilasjuhlat
Ylioppilaan pukeutumiseen ei yleensä ole mitään tarkkoja sääntöjä, vaan muoti yleensä määrittelee tyttöjen pukeutumisen mikä voi olla hyvinkin yhdenmukaista. Pukeutuminen voi vaihdella eri vuosina paljonkin. Yleensä tytöillä on mekko tai lyhyen jakun ja hameen yhdistelmä. Nuoret tytöt voivat olla vielä pukeutujina hieman epävarmoja omasta tyylistään, eikä oikein tiedetä mitä loppujen lopuksi halutaan. Kannattaa sovitella erityylisiä vaihtoehtoja ja pyytää vaikkapa myymälän henkilökunnalta apua.
Valmiina ei välttämättä unelmien vaatetta löydä, joten epätoivoisessa tilanteessa kannatta hyvissä ajoin mennä tilausompelijalle, joka voi loihtia halutun juhla-asun. Päivä- ja iltakäyttöön voidaan hankkia eri mekot, ylioppilaslakkia käytetään koko päivän. Asusteina käytetään siroja juhlakenkiä ja pientä juhlalaukkua, jotka sopivat asun väreihin.
Ylioppilaan äiti pukeutuu päiväkäyttöön tarkoitettuun juhlavaan jakkupukuun, mekkoon tai jakun ja mekon yhdistelmään. Asusteina kevyet avokkaat tai sandaletit, sekä juhla-asuun sopiva laukku. Äidillä voi olla myös rintaan kiinnitettävä lyyra.
Lähisuku ja vieraat pukeutuvat oman tyylinsä mukaisesti siististi ja juhlavasti kunnioittaen juhlijaa ja juhlatilaisuutta.
- Päättäjäiset ja valmistujaiset
Opintojen päätyttyä ja ammattiin valmistuttua on jo hyvä opetella pukeutumista eri tilanteisiin. Työelämään siirryttäessä pukeutumisen taitoa ja etiketin hallintaa tarvitaan eri tavalla kuin aiemmin. Juhlatilaisuuteen pukeudutaan päiväkäyttöön tarkoitettuun juhlavaan mekkoon, housuasuun, puseron ja hameen yhdistelmään tai jakkupukuun. Koruilla ja kevyillä kengillä arkisemmastakin asusta saa juhlavamman. Vuodenaika vaikuttaa myös juhla-asun valintaan. Vieraat pukeutuvat myös kevyen juhlavasti vuodenaika huomioiden.
- Hautajaiset
Vaikkei hautajaiset ole varsinainen juhlatilaisuus, kunnioitetaan sekä tilaisuutta että omaisia asiaan kuuluvalla pukeutumisella.
Perinteinen hautajaisväri, varsinkin lähiomaisilla, on musta. Tuolloin koko asu asusteita myöten voi olla musta, miehellä musta puku mustalla solmiolla ja valkoisella paidalla, naisella musta surupuku.
Puku voi olla jakkupuku, mekko tai jakun ja mekon yhdistelmä. Nykyisin myös housupukua voi käyttää, etenkin jos ei kuulu aivan lähisukuun. Surupuvun tulee olla hillitty, umpinainen ja pitkähihainen.
Liikaa muodikkuutta on hyvä välttää, eikä koruja käytetä lainkaan. Asusteet ovat mustia ja lähiomaiset voivat käyttää mustaa suruhattua harsoineen. Aurinkolaseja voi käyttää halutessaan.
PUKEUTUMINEN ESIINTYMISEEN
Esiintymiseen valittavaan pukeutumiseen vaikuttavat mm. ala jolla toimitaan, esiintymistilanne, esiintymispaikka, sekä yleisön määrä. Luovilla aloilla esiintyjä voi pukeutua omaan persoonallisuuteensa kuuluvalla tavalla, kuitenkin huomioiden esiintymisen tilanne ja kuulijakunta. Esitelmän ja puheen pitäjällä asiallinen pukeutuminen on paikallaan, joten selkeälinjainen, melko neutraalin värinen jakku- ja housupuku ovat hyviä valintoja. Esiintyvä naisjohtaja voi pukeutua selkeään ja pelkistettyyn, mutta kirkkaan perusväriseen, hyvin leikattuun asuun. Esiinnyttäessä televisiossa tulee esimerkiksi välttää värejä ja kuvioita, jotka eivät toistu hyvin televisioruudun kautta.
Esitelmän ja puheen pitäjän tulee pukeutua tilanteen mukaisesti, ei rennommin kuin kuulijakuntansa, vaan sopivan asiallisesti. Päivätilaisuuksissa siisti arkipuku, jakku- tai housupuku ovat paikallaan. Pukeutumisellaan voi myös vaikuttaa kuulijoihin; innostava esitelmän pitäjä auttaa pitämää mielenkiintoa yllä pukeutumalla näkyvämmin ja näyttävämmin kirkkaisiin väreihin asiallisuus huomioiden, kun taas jos puhuja haluaa itse olla enemmän taka-alalla antaen asian puhua puolestaan, voi pukeutuminen olla vähemmän huomiota herättävää ja käyttää asussaan neutraaleja tummahkoja sävyjä. Pienen yleisön edessä pienetkin pukeutumisen yksityiskohdat voivat tulla esiin ja jopa alkaa häiritä kuulijakuntaa niin, että huomio kiinnittyy enemmän pukeutumisen yksityiskohtiin kuin itse puhujan välittämään asiaan. Myös tiukkoja asuja ja liian korkeita korkoja kannattaa välttää.
Televisiossa esiintymiseen kannattaa valmistua huolella, ohjeita pukeutumiseen saa tarvittaessa ohjelman tuotantohenkilökunnalta. Väreistä parhaiten ruudussa toistuvat vihreä, sininen, violetti ja keltainen. Musta, punainen, valkoinen ja kaikki värikontrastit ovat hankalimpia, samoin kaikki ruudut ja raidat. Jos esiintyjää kuvataan ns. kromakangasta vasten, eli tuolloin taustakankaalle heijastetaan taustakuvaa, sininen ja vihreä vaate eivät tuolloin toimi. Vaatteissa kannattaa välttää turhan näyttäviä yksityiskohtia jotka vievät huomion ja mielenkiinnon kasvoista ja puhutusta asiasta. Myös kiiltävät ja helisevät korut vievät huomion suotta muualle.
Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!
Hi! I’m sorry, but what is a captcha plugin? I am afraid, I’m not the best one to give a right answer…sorry.
An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been doing a little research on this. And he in fact bought me dinner simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this issue here on your internet site.
Thank you Betsy! It’s so nice to hear that sharing this I can make good things and so many ways 🙂
Tietääkseni häiden kirkkopukeutuminen ei ole nykypäivänä kovinkaan tiukkaa. Ellei kyseessä ole tosi vanhoilliset häät.
Kyllä, näin on. Aiemmin noudatettiin periaatetta, että morsian on ainoa jolla olkapäät saavat olla paljaana. Tätä periaatetta noudatetaan vielä virallisesti. Kuitenkin pukeutumisen muututtua ylipäätänsä aiempaa epämuodollisemmaksi tämä ilmiö on alkanut näkyä myös kirkkopukeutumisessa. Taustalla kylläkin on usein oman kokemukseni mukaan myös tietämättömyys; enää ei aina edes tiedetä, että on tilanteita joihin odotetaan pukeuduttavan tiettyjen normien mukaisesti, kuten juuri esim. kirkolliset tapahtumat.
Tilannepukeutumisen merkitys on vähentynyt etenkin Suomessa, mutta sitä ei kannattaisi aina väheksyä ja sitä tulisi huomioida etenkin ulkomaille matkustettaessa. On hyvä tuntea mitä oikea tilannepukeutuminen kuitenkin tarkoittaa, sillä edelleen sitä saatetaan vaatia, tämän on moni ulkomailla saanut kantapään kautta karvaasti kokea.
Miten pukeudun kastetilaisuuteen?
Hei! Kastetilaisuus kuuluu perhejuhliin joihin ei ole varsinaista virallista pukukoodia. Tietynlaisia pukeutumisnormeja kannattaa kuitenkin aina noudattaa, sillä juhlassa kunnioitetaan niin juhlinnan kohdetta/kohteita, juhlan järjestäjää, sekä muita juhlavieraita.
Kastetilaisuuteen pukeudutaan arkista pukeutumista siistimmin ja harkitummin. Juhlan järjestäjä asettaa kuitenkin eräänlaiset odotukset, eli normit pukeutumiselle. Normit ja odotukset vaihtelevat näin ollen paljonkin, riippuen esim. juhlan järjestäjän omasta tyylistä ja vaatimustasosta. Myös juhlapaikka voi vaikuttaa pukeutumiseen.
Yleensä kuitenkin kastetilaisuudet ovat melko rentoja tilaisuuksia ja siisti, asiallinen pukeutuminen on tilaisuuteen sopivaa. Kannattaa kuitenkin jättää esim. kaikki liian juhlavat ja sporttiset vaatteet pois.
Smart Casual voisi olla oikein hyvä pukukoodi kastetilaisuuteen. Miehellä se tarkoittaa siistejä housuja, esim. chinot tai muut siistit puuvillahousut, tai suorat housut yhdistettynä irtotakkiin tai siistiin neuleeseen. Siistit housut ja siisti laadukas paita käyvät myös ilman neuletta tai irtotakkia, jos arvelee, että muut vieraat eivät yleensä käytä pikkutakkia. Puku sopii tilanteeseen myös, mutta kravaatti kannattaa jättää pois ja käyttää pukupaitaa josta voi avata ylimmän napin. Lisänä voi olla taskuliina.
Eli hyvin monella tavalla voi kastejuhlaan pukeutua. Kun arvioi tilaisuuden juhlavuusasteen, juhlan järjestäjien tyylin sekä juhlapaikan ja säilyttää myös oman persoonallisen tapansa pukeutua, ei pitäisi mennä pahasti vikaan.
Miten pukeudun ylä-asteen kevätjuhliin ja toisena päivänä pidettävään todistuksen jakoon?
Hei Oliva! Koulujen päättäjäiset ja valmistumisjuhlat ovat ns. perhejuhlia ja mitään varsinaista etikettiä ei näihin perhejuhliin ole. Pääsääntöisesti on tärkeää, että pukeudutaan siististi, hieman arkista pukeutumista juhlavampiin vaatteisiin. Siistillä pukeutumisella kunnioitetaan niin itse juhlaa, kuin juhlaan osallistuvia.
Oma tyyli ja mieltymykset vaikuttavat paljon siihen mitä puetaan. Nuorilla tytöillä siistit, ei liian iltapukeutumiseen viittaavat ja avonaiset mekot ovat kivoja, varsinkin jos tykkää mekoista ja niihin on luontevaa pukeutua. Mekon kanssa voi käyttää lisää lämpöä antamassa vaikka pitkää siistiä neuletakkia, jonka väri sopii mekkoon. Kengillä ja laukulla voi lisätä juhlavuutta ja tarvittaessa tuoda lisää väriä asukokonaisuuteen.
Housuista tykkäävä voi laittaa vaikka valkoiset leveämpilahkeiset housut. Valkoiset, väljät ja vajaamittaiset farkutkin voi laittaa, ne ovat todella trendikkäät ja niihin voi yhdistää hieman juhlavamman puseron. Tähänkin asuun sopii hyvin pitkä, siisti neuletakki, tai lyhyempi pusakka. Pitsikankaat ja ohuet sifongit menevät myös kivasti valkoisten farkkujen kanssa.
Jos et halua pukeutua molempina päivinä samoihin vaatteisiin, voi kaksiosainen asu olla helpompi muokata vain toista osaa vaihtamalla. Esim. jos olisi vaikkapa ne valkoiset housut yhtenä päivänä ja toisena päivänä hame yhdistettynä samaan puseroon. Jos useampia kenkävaihtoehtoja, niin voi vaihtaa vielä vaikkapa kengät, niin asu näyttää heti pienillä muutoksilla erilaiselta. Mukavia kevätjuhlia sinulle!