Bisnespukeutuminen eri kulttuureissa

Pukeutuminen eri kulttuureissa vaihtelee hyvin eri tavoin; naisen pukeutumiselle voidaan asettaa hyvinkin tiukkoja vaatimuksia, lisäksi huomioon otettavat sääolosuhteet vaihtelevat ympäri maapalloa huomattavasti. Bisnesnainen on aina myös kansainvälisesti ottaen asianmukaisesti pukeutunut käyttäessään hyvin leikattua, neutraalin väristä jakkupukua, jossa jakku juuri ja juuri peittää takamuksen ja jossa hame on polvimittainen. Ehostuksen tulee olla hillitty, hiukset puhtaat ja siistit. Asuun sopivat laadukkaat asusteet viimeistelevät tyylikkään kokonaisuuden. Iltatilaisuuksissa pukeutumiskäytännöt vaihtelevat eri maittain suuresti, joten ne kannattaa tarkastaa aina etukäteen asianomaisen maan suurlähetystöstä.

Kaikissa Pohjoismaissa ominaispiirteitä pukeutumiselle ovat vaihtuvien vuodenaikojen aiheuttamat sääolosuhteet, sekä naisten vapaus pukeutua housupukuun. Kylmiä vuodenaikoja varten tulee varustautua järkevästi lämpimämmillä vaatteilla sekä kunnollisilla saappailla. Lisäksi sateen mahdollisuus tulee aina ottaa huomioon. Iltapukeutumisessa on hieman eroja jopa pohjoismaiden välillä; esimerkiksi Tanskassa illalla pukeutuminen voi olla melko vapaata ja arkista mutta tyylikästä, kun taas Norjassa ravintolaan ja muihin iltatilaisuuksiin voidaan pukeutua erittäin juhlavasti.

Keski-Euroopassa pukeutuminen on jo konservatiivisempaa kuin pohjoismaissa. Naisella yleisin liike-elämäntyöasu on jakkupuku tai muu hameasu. Tyylieroja on kuitenkin eri maiden kesken; Saksalainen nainen pukeutuu mielellään klassisiin ja hyvin suoralinjaisiin asuihin ja käyttää myös paljon mekkoja työasunaan. Englannissa liike-elämässä työskentelevän, johtavassa asemassa olevan naisten pukeutuminen saattaa olla hyvinkin maskuliinista. Naisen vaatteet muistuttavat miestein vaatteita, eikä värikkäitä asuja käytetä. Yleisiä työasun värejä ovat tummansininen ja harmaa. Ranskassa, kuten olettaa saattaa, bisnesnainen pukeutuu todella tyylikkäästi ja elegantin naisellisesti. Ranskalainen arvostaa enemmän laatua kuin määrää, siksi työasujen materiaalit ovat huippuluokkaa ja asuja viimeistellään usein laadukkailla huippusuunnittelijoiden laukuilla, kengillä ja vöillä. Kokonaisuus on erittäin huoliteltu meikkiä ja kampausta myöten. Ranskaan kohdistuvalla työmatkalla kannattaakin panostaa erityisen huolellisesti käyttämiinsä asuihin, sillä myös ulkomaalaisten naisten odotetaan myös pukeutuvan tyylikkäästi. Samaa asua voi käyttää useammankin kerran, kunhan sen asustaa tyylikkäästi aina eritavalla, niin ranskalainenkin tekee.  Housupuku kannattaa jättää kotiin, sillä bisnesnainen ei housupukua Ranskassa käytä. Iltapukeutuminen on Keski-Euroopassa juhlavaa. Saksalainen nainen välttää kuitenkin kimaltavia paljettiasuja iltapukeutumisessakin koska se pitää niitä mauttomina.  Pukukoodi, etenkin smokkitilaisuuksiin, ilmoitetaan yleensä kutsussa.

Etelä-Euroopassa nainen ei työtilaisuuksissa pukeudu housuasuun, vaan jakkupukuun, hameasuun tai leninkiin. Etelä-Euroopassakin on maakohtaisia eroja. Italialaiset ovat tunnettuja tyylitajustaan ja värisilmästään, naiset pukeutuvat todella laadukkaan elegantisti ja linjakkaasti. Vaatteet ovat hyvin istuvia ja hyvin hoidettuja kenkiä ja muita asusteita myöten. Ota siis Italiaan suuntautuvalle työmatkalle mukaan ainoastaan parhaimmat ja laadukkaimmat kengät ja laukut. Myös espanjalaiset naiset pukeutuvat laadukkaisiin ja tyylikkäisiin jakkupukuihin. Pukeutumisen tärkeys ja naisellisuus on korostettua, asua saatetaan vaihtaa monta kertaa päivässä, joten samansuuntaista tilannepukeutumista odotetaan myös ulkomaalaisilta bisnesnaisilta. Kreikassa ja Portugalissa naisellisuus taas ei ole aivan niin korostunutta pukeutumisessa kuin Espanjassa ja Italiassa. Pukeutuminen on kuitenkin tyylikästä ja asiallista muttei välttämättä yleisesti kovin muodollista. Iltapukeutuminen on yleensä juhlavaa, etenkin Italiassa ja Espanjassa kannattaa panostaa juhla-asun asustamiseen näyttävästi.

Itä-Euroopassa bisnesnaisen yleisin asu on jakkupuku, hameasu tai leninki. Pieniä maitten välisiä eroja on housupuvun käytössä, mutta aina on varminta pukeutua tyylikkääseen jakkupukuun. Baltian maissa sekä Venäjällä naisellisuutta korostetaan muita enemmän ja etenkin Venäjällä ihannoidaan länsimaisia merkkituotteita. Venäjällä ei ole suotavaa pukeutua punaiseen, vihreään tai muutenkaan kirkkaan värisiin bisnesvaatteisiin.

Amerikan keski- ja eteläosiin suuntautuvalla työmatkalla naisen on varminta pukeutua tyylikkääseen ja muodolliseen jakkupukuun tai mekkoon, housuasua ei yleensä käytetä lainkaan. Iltatilaisuuksiin pukeudutaan eri alueilla hieman eri tavoin, joten se kannatta tarkistaa etukäteen. Maan eri osissa ilmasto ja lämpötilan vaihtelut kannattaa myös ottaa huomioon matkapuvustoa suunniteltaessa.

Pohjois-Amerikassa pukeutuminen eroaa paljonkin alueittain. Kanadassa pukeutuminen on melko muodollista ja konservatiivista. Virkanaisen työasu on yleensä jakkupuku tai vastaava. Pukeutumiseen kiinnitetään kuitenkin paljon huomioita. Yhdysvalloissa pukeutuminen poikkeaa toisistaan etelässä, idässä ja lännessä. Itärannikolla seurataan Euroopan muotia, designtuotteita sekä tyylikkyyttä arvostetaan. Pukeutuminen on hieman konservatiivisempaa kuin länsirannikolla. Länsirannikolla pukeutuminen on rohkeampaa ja värikkäämpää, sekä koruja käytetään runsaammin. Hollywood antaa vaikutteita myös bisnespukeutumiseen. Etelässä pukeutuminen on perinteisempää ja konservatiivisempaa.

Aasiaan suuntautuvilla työmatkoilla yksi huomioitavia erityispiirteitä on uskonnon asettamat rajoitukset. Vaikka nainen voi pukeutua länsimaalaisittain, lähes kaikkialla Aasiassa naisen tulee pukeutua asiallisen säädyllisesti, vähintään olkapäät ja polvet on peitettävä. Naisen ei tule pukeutua paljastaviin, liian lyhyisiin ja tiukkoihin, vartalonmyötäisiin vaatteisiin, jopa liikaa trendikkyyttä tulee välttää. Erityisesti Aasiaan matkustettaessa on syytä tarkistaa pukeutumisen etiketti ennakkoon.

Lämpimien sääolosuhteiden vuoksi asujen kannattaa olla kevyistä materiaaleista valmistettuja, yleensä jakkupuku tai muu hameasu tai mekko on naisen työasu. Lisänä voi ja kannattaakin olla huivi antamassa lisäsuojaa, sillä voi peittää pään, olkapäät ja käsivarret tarvittaessa.

Hameen pituuden tulee olla vähintään polvipituinen. Iranissa ja Afganistanissa myös länsimaisen naisen tulee pukeutua pitkään hameeseen, Saudi-Arabiassa hameen tulee olla reilusti polven alapuolelle tai mieluiten pitkä. Housuja naisen ei tule käyttää työasuna, poikkeuksena Iran, Afganistan ja Kiina, joissa se on sallittua.

Koska Aasiassa myös ulkomaalaisten naisten vaatteiden tulee olla peittäviä, jakun on hyvä olla mahdollisimman pitkä ja väljähkö, ei avokaulainen. Myös puseroiden tulee olla mahdollisimman peittäviä, eikä läpikuultavia materiaaleja sallita. Kiinassa hameen tulee peittää polvet, paidan ja jakun napituksen tulee yltää mahdollisimman korkealle. Ainakin olkapäät tulee lämpimyydestä huolimatta peittää, Mongoliassa ranteen näyttämistä pidetään jopa epäsopivana, joten pitkähihainen asu on suositeltavaa. Myös Pakistanissa käsivarret on peitettävä. Japaniin suuntautuvalla matkalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota sukkiin että ne ovat ehjät ja siistit, sillä kengät riisutaan aina sisätiloissa.

Lähdekirjallisuus

Särkikoski-Pursiainen Hilkka, Bisnespukeutuminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: