Bisnespukeutuminen

Vaikka työmaailmassa ja uralla edetessä kaikkein tärkeimpiä ovat tekijän tiedot, taidot sekä ammatin edellyttämä pätevyys, on itsestään selvää että myös ulkoisella olemuksella on suuri merkitys. Työhaastattelut  sekä kontaktit yhteistyökummppaneiden ja kansainvälisten edustajien kanssa ovat tilanteista tärkeimpiä jolloin odotetaan edustavaa, hyvän tavan mukaista pukeutumista sekä käyttäytymistä.

Kulttuurissamme naisten bisnespukeutuminen on suhteellisen tuore ilmiö, se on alkanut vasta 80-luvulla, jolloin naisten pukeutuminen saattoi jäljitellä hyvin vahvasti miesten vastaavaa pukeutumista jättimäisillä olkatoppauksilla ja laatikkomaisen jäykillä linjoilla. Tunnusomaista olivat liituraita, ruutukuosit ja univormumaisuus. Naisjohtajat olivat tuolloin vielä jopa harvinaisempia kuin nykyisin ja karulla pukeutumisella haettiin hyvin vahvasti mahdollisimman tasa-arvoista asemaa miesten bisnesmaailmassa.

Tultaessa kohti 90- lukua, pukeutuminen sai hieman naisellisempia piirteitä ja lopulta muodin sanelemana siluetin kavetessa, myös naisen puku kapeni vartaloa myötäisemmäksi ja naisellisemmaksi, klassiseksi bisnesvaatteeksi. 2000- luvulle tultaessa naisen bisnespukeutuminen on muuttunut paljon värikkäämmäksi ja persoonallisemmaksi, siinä suhteessa olemmekin etuoikeutettuja miehiin nähden. Lisäksi naisen pukeutumisesta on tullut pehmeämpää ja vapaampaa, bisnespukeutuminen ei ole pelkästään pukeutumista viralliseen jakkupukuun.

Virallisen ja muodollisen (Business Professional) pukeutumisen rinnalle on tullut värikkäämpi ja persoonallisempi (Business Casual) pukeutumistapa. Meillä Suomessa bisnespukeutuminen on yleensä hieman vapaampaa ja sallivampaa kuin mitä se kansainvälisesti ottaen on. Kuitenkin ulkomailla kritiikkiä on saanut osakseen se, että Suomalaisilla on tapana käyttää työmatkoilla samoja vaatteita päivästä toiseen, eikä tilannepukeutuminen ole aina ollut hallinnassa.

Kun työnkuvaan kuluu vähänkin virallisia tilaisuuksia, edustamista ja kansainvälisiä kontakteja, kannattaa opetella virallinen ja kaikkein tiukin bisnespukeutuminen edes pääpiirteittäin.  Kyse on myös edustetun yrityksen imagosta.

Muodollisen pukeutumisen lisäksi bisnespukeutumiseen kuuluvat  myös hieman epämuodollisemmat vaatteet, sillä  on tilanteita jolloin voidaan pukeutua myös epävirallisemmin. Epämuodollisissa tilanteissa voi olla vaara ylipukeutua ja antaa itsestään kovemman vaikutelman kuin on tarve. Tilanteen luonne voi aiheuttaa päänvaivaa, sillä voi olla vaikea tunnistaa tilanteen laatu, onko se epämuodollinen vai ei. Puolet asiasta kuitenkin jo on, että vaatteet ovat hyvälaatuisia, istuvia ja kokonaisuus on huoliteltu hiuksia ja meikkejä myöten. Näin viestii pukeutumisellaan, että siihen on paneuduttu ja arvostaa sekä tilannetta että itseään.

Oman työpaikan pukeutumiskulttuuri tulee selvittää jo heti alkuvaiheessa. Pientä nippelitietoa, kuten eri maiden pukeutumisetiketit voi tarvittaessa, ja pitääkin tarkistaa, etukäteen esimerkiksi kyseessä olevan maan suurlähetystöstä. Kansainvälisissä edustustehtävissä tulee olla erityisen huolellinen pukeutumisen suhteen, sillä bisnespukeutuminen on lähes kaikkialla korkeampitasoisempaa ja muodollisempaa kuin Suomessa. Kansainvälisesti ottaen Suomessa usein pukeudutaan suhteellisesti liian vapaamielisesti tai liian vaatimattomasti ja jopa arkisesti, eli alipukeudutaan.  Kun koko olemus on huoliteltu ja siisti, sekä vaatteet valittu tilanteeseen sopiviksi, voi keskittyä vain oleelliseen, eli edustamaansa asiaan.

Nuori, uraansa vasta aloitteleva, helposti mieltää bisnespukeutumisen tylsän muodolliseksi, jäykäksi ja persoonattomaksi. Kurinalaisuudesta huolimatta työvaatteista saa kuitenkin hyvän näköisiä ja persoonallisia, kun annetun etiketin puitteissa käyttää upeasti istuvia, laadukkaista materiaaleista valmistettuja, sekä omiin väreihin ja persoonaan sopivia vaatteita. Kun hallitsee kaikista tiukimmatkin bisnespukeutumisen vaatimukset, on pukeutuminen helppoa, sillä etiketti sanelee ja antaa suorat ohjeet kuinka pukeutua eri tilanteisiin. Se päinvastoin kuin usein luullaan, helpottaa tilannepukeutumista. Lopusta voi päättää itse, kuinka tuo omaa persoonallisuuttaan esiin, sekä mitkä leikkaukset ja vaatteen muodot tukevat parhaiten omaa vartalotyyppiä.

Etenkin uransa alkupuolella tulee erityisesti kiinnittää huomiota siistiin ja huoliteltuun ulkonäköön ja välttää etikettivirheitä. Urallaan jo edenneellä ja johtavassa asemassa olevalla on jo helpompaa panostaa naisellisempaan, pehmeämpään ja persoonallisempaan pukeutumiseen, tai tehdä pukeutumisesta vielä näyttävämpää ja huomiota herättävämpää.

Miesten bisnespukeutuminen on selkeämpää kuin naisilla, edustavana peruspukuna toimii aina tilanteessa kuin tilanteessa klassisesti leikattu, hyvin istuva ja laadukkaasta materiaalista valmistettu tumma puku. Väri voi olla grafiitin harmaa, tumman harmaa tai tumman sininen. Kesällä mahdollisesti myös hieman vaaleampi harmaan sävy.

Kauluspaita kuuluu automaattisesti bisnespuvun kanssa ja nimenomaan puvun kanssa käytettävät siistit, hyvälaatuiset paidat. Vapaa-ajan paidat eivät kuulu bisnespukeutumiseen. Kauluksien muodot ja tyylit vaihtelevat eri aikakausina, samoin solmion, mutta klassiset vaihtoehdot ovat aina kaikkein varmimmat. Paidalla ja solmiolla mies voi tuoda pukeutumiseensa myös kaivattua persoonallisuutta, sillä mieskin voi olla tyylikkään trendikäs ja silti asiallisen muodollisesti pukeutunut.

Miehellä asusteiden merkitys myös korostuu. Laadukkaat, ohutpohjaiset nahkakengät tulee pitää hoidettuina ja siisteinä. Työelämässä miesten perusjalkineita ovat klassiset mustat oxford, brogue ja deby-tyyppiset nauhakengät. Hieman trendikkäämpiä ja nuorekkaampia voivat olla louferit ja kevyet nilkkurit. Mustan lisäksi myös muut tummat sävyt, kuten tumma sininen, harmaa ja ruskea sopivat myös asialliseen pukeutumiseen.

  • Värit

Naisten bisnespukeutumisen viralliset puvun värit ovat hyvin tummia ja neutraaleja, kuten miehillä. Neutraalit värit ovat klassisen ajattomia, sekä niihin on helppo yhdistää muita värikkäämpiä värejä. Neutraalin värinen, kauniisti leikattu puku laadukkaasta materiaalista on puvuston runko, siihen kannattaa satsata.

Virallisia puvun värejä ovat musta, tumma sininen, tumma ruskea, tumma hiilenharmaa ja grafiitin harmaa. Nykysuuntauksen mukaan naisen virallinen bisnespukeutuminen on kuitenkin muuntumassa pehmeämmäksi ja vapaammaksi, joten joukkoon mukaan voi ottaa myös vaalean harmaan ja beigen. Neutraaleja nekin, mutta monta astetta vaaleampia, joten etenkin kesällä ne ovat todella tervetulleita ja toimivia värejä. Koska laadukas kokopuku on pitkäikäisempi hankinta, kannattaakin se hankkia neutraalin värisenä.

Silloin kun kyseessä ei ole se kaikkein tiukin neuvottelu- tai edustustilaisuus, vaan kun pukeutuminen voi olla epämuodollisempaa, puvun väri olla myös muu kuin virallinen.  Hyvä on kuitenkin muistaa värien psykologiset vaikutukset ja niiden lähettämät viestit, eli jos haluat antaa itsestäsi uskottavan ja tehokkaan kuvan, älä pukeudu päästä varpaisiin vaaleanpunaiseen!

Puseroissa ja topeissa värien mahdollisuus on rajaton, niiden valintaan vaikuttavat muoti sekä oma henkilökohtainen värimaailma. Tyylikkyys ja tilanteeseen vaatimukset tulee kuitenkin aina huomioida. Koska puseroita ja paitoja käytetään lyhyemmän aikaa kuin kokopukua ja ne ovat hankintahinnaltaan edullisempia, voi niissä hyvinkin vapaasti kokeilla eri värejä.

Asusteissa taas on hyvä satsata laadukkaisiin neutraalin värisiin kenkiin, vöihin ja laukkuihin. Koska asusteita käytetään paljon ja korkealaatuisina ne kestävät siistinä kauan, kestävät ne paremmin aikaa neutraalin värisinä, sekä niitä on helpompi yhdistellä. Voi kokeilla kuitenkin yhdistää vaikkapa värikkäämmän vyön huiviin, josta löytyy samaa väriä kuin vyöstä. Tuolloin asuun saa lisää mielenkiintoa.

Kirkkaamman ja värikkäämmän värisiä asusteita ei kannata kerralla käyttää kahta enempää, silloin se pysyy vielä hallinnassa, eikä ole häiritsevää. Huivit voivat olla värikkäitä ja kuviollisia, koska niillä saadaan helposti aikaan kaivattua vaihtelua ja väriä neutraalin värisiin pukuihin. Huiveja kannattaakin opetella käyttämään ja hankkia niitä erilaisia ja erivärisiä.

Laadukas päällystakki on myös pitkäaikainen sijoitus, joten senkin on hyvä olla väriltään neutraali. Huiveilla ja muilla asusteilla siihen saa helposti väriä ja muunneltavuutta. Neutraalien virallisten värien lisäksi päällystakki voi olla myös kirkkaan punainen tai luonnonvalkoinen.

  • Materiaalit

Koska bisneselämässä pukeutuminen edustaa sekä käyttäjänsä että edustamansa yrityksen arvoja ja asemaa, pukeutumiseen käytettyjen vaatteiden ja asusteiden tulisi olla mahdollisimman hyvälaatuisia, hyvistä materiaaleista valmistettuja. Korkealaatuiset materiaalit kestävät kulutusta kauniisti, niitä on helppo hoitaa ja huoltaa ja ne ovat oikein käytettynä pitkäikäisiä.

Hyvistä materiaaleista valmistetut tuotteet ovat lisäksi hyvin tehty, sillä kalliita ja kestäviä tuotanto- ja valmistustapoja ei kannata tuhlata huonoihin materiaaleihin. Kauniista, korkealaatuisista materiaaleista valmistetuista vaatteista todella nauttii ja ne näyttävät hyvälle.

Vaatteiden materiaaleina parhaita ovat luonnonkuidut kuten villa, silkki ja puuvilla. Ripaus hyvälaatuista tekokuitua antaa tuotteelle kestävyyttä ja helpottaa huoltoa. Elastaani- kuitu taas antaa vartalonmyötäisille vaatteille joustavuutta ja käyttömukavuutta.

Hyvälaatuinen puku on usein valmistettu pitkäkuituisesta ohuesta villasta. Se laskeutuu kauniisti, siinä on kaunis kiilto ja sitä voi käyttää ympäri vuoden. Villakangaspukua on helppo huoltaa itse tuulettamalla, tuuletus onkin aivan ehdoton huoltotoimenpide villaa sisältäville vaatteille. Villa onkin ihanteellinen kuitu huollettavuutensa vuoksi, se nimittäin ns. puhdistaa itse itsenä tuuletettaessa raikkaassa ilmassa, sekä pienet rypyt oikenevat helposti kosteassa. Pesulassa käyntejä ei tarvita usein. Kaikkia vaatteita tulisikin tuuletta silloin tällöin ulkona, silloin niiden käyttöikä lisääntyy.

  • Jakku- ja housupuvut

Jakku- ja housupuvut ovat koko bisnespukeutumisen perusta, niihin kannattaa panostaa. Pukujen tulisi olla klassisia, neutraalin värisiä ja niitä tulisi olla ainakin kaksi, jolloin muuntelumahdollisuudet lisääntyvät. Lisäksi puvulle on hyvä antaa myös lepopäiviä, jolloin sen käyttöikä lisääntyy ja se jaksaa palvella käyttäjäänsä pitkään.

Puku myös tekee pukeutumisesta helpompaa; se on aina hyvä valinta moneen tilanteeseen ja tilaisuuteen, se pelastaa tilanteen kun ei tiedä mitä pukea päälle, sen muunneltavuus on todella lähes rajaton. Päiväkäytöstä puku muuttuu vaivattomasti ja näppärästi iltakäyttöön puseroa ja asusteita vaihtamalla.

Jakkua voi käyttää yhdistelmäasun tavoin epävirallisemmissa tilaisuuksissa, sekä kotelomekon päällä, että vapaammissa tilaisuuksissa ja vapaa-ajalla vaikkapa farkkujen kanssa. Housut ja hame näyttävät hyviltä taas erilaisten puseroiden ja neuleiden kanssa. Jakun voi tuolloin korvata myös vaikkapa asuun sopivalla huivilla. Erilaiset leikkaukset antavat jakulle särmää ja tekevät siitä mielenkiintoisen.

Kun ostat pukua, kiinnitä erityistä huomiota ainakin seuraaviin asioihin: väri, leikkaukset, mittasuhteet, materiaali ja työnlaatu. Voit vertailla eri hintaluokkien pukuja, edullisempikin puku voi olla hyvin tehty. Tosiasia kuitenkin on, että laadukkaat materiaalit ja korkealaatuinen, ammattilaisen tekemä työ maksavat, joten hyvästä materiaalista oleva kauniisti leikattu ja hyvin istuva puku yleensä sijoittuu hintatason kärkipäähän.

Jos pukuun kuuluu samasta materiaalista valmistettuja hameita, housuja ja kotelomekkoja, osta mahdollisimman monta osaa kerralla, vähintään jakun alaosaksi sekä housut että hame. Mitä useampi osa, sitä suurempi on mahdollisuus koota mitä erilaisempia asukokonaisuuksia vain muutaman erilaisen puseron ja neuleen kanssa. Muista, hyvälaatuiseen klassiseen pukuun kannattaa sijoittaa, sitä et tule katumaan.

  • Housut

Housujen istuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Työpukeutumiseen tarkoitettujen housujen tulee istua moitteettomasti, niissä tulee olla riittävästi väljyyttä jotta niissä voi istua, eivätkä taskut irvistä. Sivusaumojen tulee laskeutua suorana. Lahkeen pituuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Klassinen housun lahkeen mitta on 2-3 m kengän koron päälle, jolloin lahje laskeutuu hieman jalkapöydän päälle. Kun lahkeen pituutta mitataan, kannattaa olla jalassa ne kengät, joita tulee käyttämään housujen kanssa.

Lahkeen leveys myös määrittelee kuinka pitkä lahje voi olla. Leveä lahje on kauniimpi hieman pidempänä ja kapean lahkeen tulee olla hieman lyhyempi. Muoti myös vaikuttaa lahkeen leveyteen, mutta klassinen, suora lahje on aina käyttökelpoinen.

Hyvälaatuisissa housuissa on usein polvien kohdalla silkit, jotka estävät polvipussien syntymisen ja materiaalin kulumisen polvien kohdalta. Housut voi olla myös kokonaan vuoritettu, jolloin ne ovat todella ryhdikkäät, eivätkä vaaleat kankaat kuulla tuolloin niin helposti läpi.

  • Paidat ja puserot

Kun ostat puvun, osta samalla ainakin yksi pusero sovitettuna jakun kanssa. Näin sinulla on täydellisesti puvun henkeen sopiva pusero. Jos haluat puvulta jämäkkyyttä ja uskottavuutta, valitse kauluspaita jossa kaulus on teräväkulmainen, vältä pyöreitä kauluksia, koska ne eivät tue pyöreydellään puvun ryhdikkään terävää linjaa.

Koska bisnespukeutumisessa puvun tulee olla neutraali, sopivat siihen hyvin monet värit, itse asiassa kaikki värit käyvät, kunhan sävy on oikea. Puseron väri voi olla vaikkapa sesongin muotiväri jota haluat kokeilla ja jolla saat päivitettyä puvun ajan henkeen. Pusero voi olla klassinen ja neutraali, ainakin yksi valkoinen kauluspaita tulisi löytyä jokaisen naisen vaatekaapista perusvaatteena. Puseron tai paidan väri voi olla myös jokin omaan väriperheeseesi kuuluva väri, eli väri kuuluu omaan värimaailmaasi.

Puseron materiaaleina tunnultaan parhaita ovat luonnon materiaalit kuten puuvilla ja silkki sekä villa neulepuseroissa. Lisäksi muuntokuitu kuten viskoosi on käyttökelpoinen ja mukavan tuntuinen, kunhan se on tarpeeksi korkealaatuista. Hyvälaatuisia kuitusekoitteita on myös olemassa, pieni määrä tekokuitua antaa tuotteelle helpotusta huoltoon, se nopeuttaa kuivumista ja silitystä, sekä antaa lujuutta. Tekokuitua ei saisi kuitenkaan olla paljon, ehdottomasti alle 50 %, niin hyvät luonnonkuitujen ominaisuudet säilyvät kuitenkin päällimmäisinä ja pusero säilyy hengittävänä ja miellyttävänä päällä.

Puseron materiaali ei saa olla liian läpikuultava eikä malliltaan liian avoin, nappeja ei kannata myöskään jättää liian alas auki. Puseron tulisi mielellään olla myös sellainen, että sitä voi käyttää myös ilman jakkua. Puseron tulee laskeutua kauniisti ja kevyesti myötäillä vartaloa. Hieman paksummasta materiaalista valmistetut paidat ja puserot ovat ryhdikkäitä, eivät paljasta jokaista vartalon mutkaa ja makkaraa, eivätkä kuulla läpi.

Muista tarkistaa puseron istuvuus myös takaa, sillä helposti hiemankin liian pieni pusero paljastaa yllättäen selästä sellaista mitä et välttämättä halua kaikille näyttää. Puserossa voi olla naisellisia röyhelöitä ja koristeita, kuitenkin hyvän maun ja tyylikkyyden rajoissa. Puseron yksityiskohdilla ja värillä voi tuoda kaivattua persoonallisuutta asialliseen pukuun.

  • Neuleet

Hyvälaatuiset neuleet kuuluvat myös oleellisesti bisnespukeutumiseen. Niitä voi käyttää silloin kun ei ole kysymys aivan tiukimmasta neuvottelusta tai virallisesta tapaamisesta kansainvälisissä kontakteissa, vaan voi pukeutua hieman rennommin. Neuletakki korvaakin yhä useammin bisnesnaisen bleiserin. Kevyt neuletakki on helppo ottaa mukaan laukkuun ja tarpeen tullen kietaista päälle lämmittämään tai antamaan lisää puettavuutta.

Neuleissakin hinta ja laatu takaavat käyttömukavuuden ja kestävyyden. Kannattaa suosia luonnonkuituja, kuten silkkiä, villaa ja puuvillaa.

Monissa etenkin edullisemmissa neuleissa on käytetty akryylia usein sekoitettuna villan tai muiden kuitujen kanssa, tai neule on valmistettu siitä kokonaan. Täysin akryylista valmistetut neuleet kannattaa ehdottomasti jättää kaupan hyllylle, sekä harkita myös niitä, joissa sitä on sekoitettuna yli 20%. Akryyli- kuituun saa kauniita värejä ja se on kuohkeaa ja pehmeää,  mutta se on käytössä hankala; se nyppyyntyy helposti epäsiistiksi, sekä pelkästä akryylistä valmistettu neule on lämpimällä kuuma ja kylmällä kalsea.

Kasmirvilla on neuleissa käytetyistä villakuiduista yksi niitä arvokkaimpia ja hienolaatuisimpia. Kasmirvillaneule on sijoitus johon ehdottomasti kannatta satsata. Se on hankintana arvokas, mutta se on yleellinen ja todella pitkäikäinen kun sitä hoitaa hyvin. Kasmirvillan ja silkin sekoite neulemateriaalina on myös hyvä, pehmeä ja kaunis. Kasmirneuleesta onkin tullut monen lempineule.

Neuleen huoltoon kuuluu säännöllinen tuuletus raikkaassa ulkoilmassa, se todella rakastaa sitä; villa kuohkeutuu ja puhdistuu, sekä tuoksuu raikkaalle, tuolloin sitä ei tarvitse pestä lainkaan niin usein ja käyttöikä pitenee. Monelle on kuitenkin yllätyksenä tullut se, että kasmirvillaneuleen pinta nyppyyntyy pahastikin heti muutaman käyttökerran jälkeen. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä se johtuu villan hienoudesta ja pehmeydestä ja on villalle ominaista. Kun nypyt poistaa villasta huolellisesti nypynpoistajalla, se ei enää uusiudu.

  • Bleiserit ja jakut

Bleiseri ja jakku ovat bisnesnaisen klassiset ja kaikkein tärkeimmät työvaatteet. Bleiseri voi kuulua housuasuun tai jakkupukuun, lisäksi niitä on hyvä olla myös erillisiä käytettäväksi yhdistelmäasuina. Bleiserillä saa ryhtiä ja jämäkkyyttä olemukseen ja se on aina tyylikäs ja varma valinta. Erityisesti bleiserin tulee olla hyvin istuva, oikean kokoinen ja mittasuhteiltaan kantajalleen sopiva. Hartialinjan tulee olla ryhdikäs, se ei saa liian leveänä luisua alaspäin.  Hartialinja vaikuttaa koko vaatteen istuvuuteen.

Klassinen pukeutuminen suosii melko luonnollista olkalinjaa ja kevyttä olkatoppausta, jolloin kapeaharteinenkin saa olkalinjaan kaivattua ryhdikkyyttä. Vahva hauislihas ei saa pullistella hihan läpi, vaan tuolloin hartialinjan tulisi olla hieman leveämpi, jotta hiha pääsee laskeutumaan suorana ja kiristämättä.

Jakku ja bleiseri tulee sovittaa aina napit napitettuna kiinni, jotta vyötärö- ja lantiolinjan tarvittavat väljyydet voidaan tarkistaa. Bleiseri ei saa kiristää rinnan kohdalta niin, että ylintä nappia pitäisi pitää auki. Vyötäröllä ja selässä ei saa olla poikittaisia vetoja, eivätkä napinlävet irvistellä, vaan väljyyttä jää sopivasti ja jakku myötäilee vartaloa kevyesti. Lantiolle tulee jäädä myös riittävästi tilaa, jotta jakku pääsee laskeutumaan kauniisti, eikä se käsiä nostettaessa jumiudu lantiolle. Myös housujen ja paidan tulee mahtua alle, joten niitäkin silmälläpitäen väljyysvarat pitää huomioida.

Hihan pituus voi olla klassinen ranneluuhun saakka oleva, jolloin alla pidettävän kauluspaidan hihansuu näkyy kauniisti jakun hihan alta. Tuolloin myös kauniit rannekorut, jotka on valittu bisnespukeutumista silmälläpitäen, pääsevät kauniisti esiin. Toinen mahdollinen hihan mitta on juuri peukalon hankaan ulottuva. Tästä pidemmät mitat saavat hihan näyttämään raskaalta ja koko vaatteen lainavaatteelta, sekä liian lyhyet taas saavat kädet näyttämään suhteettoman pitkiltä.

Jakkujen pituudet vaihtelevat eri aikakausina, lisäksi eri vartalotyypeille on eduksi mitat ja mittasuhteet. Jakkuja yleensä on lyhyimmästä bolerosta pisimpään polvipituiseen, mutta kaikkein klassisin ja aina hyvä on juuri ja juuri pakarat peittävä pituus.

Väritykseltään kaikkein monikäyttöisimmät ja virallisiinkin tilaisuuksiin sopivimmat bleiserit ovat neutraaleja. Neutraaleja virallisia värejä ovat musta, tumma sininen, tumma hiilenharmaa, tumma grafiitin harmaa, tumma ruskea, vaalea harmaa ja beige. Lisäksi epävirallisemmissa työtilaisuuksissa voi käyttää muitakin värejä, etenkin silloin kun pukeutumisen on sallittua olla hieman vapaampaa, tai asulla haetaan näyttävyyttä. Bisneskäytössä trendivärit kannattaa jakkujen ja bleisereiden kohdalla unohtaa, lisäksi bleiseri on aina korkealaatuisena pidempiaikainen sijoitus, sitä ei tule sitoa aikaan.

Materiaaleina kannattaa suosia luonnonkuituja kuten villaa ja silkin ja villan sekoitetta. Pieni määrä tekokuitua helpottaa huoltoa ja estää rypistyvyyttä, mutta täysin tekokuituinen bleiseri ei ole ollenkaan paras mahdollinen vaihtoehto. Elastaanikuitu antaa joustavuutta kapealinjaiseen bleiseriin. Luonnonkuiduista villa on hyvin yleinen laadukkaitten bleiserien materiaali ja se onkin paras kuitu pitkäkuituisena ja ohuena aivan sellaisenaan. Ohut ja kevyt villa sopii ympärivuotiseen käyttöön ja se on todella miellyttävä päällä. Lisäksi villasta saadaan työstettyä kauniisti istuvia ja ryhdikkäitä bleisereitä. Bleiseri on hyvä olla vuoritettu kokonaan, tuolloin vuori tukee, suojaa ja ryhdistää laadukasta bleiseriä. Juhlavammat jakut voivat olla ilman vuoria, tai niissä on puolivuori. Vuorin materiaalina jakuissa ja bleisereissä on yleensä viskoosi ja asetaatti jotka ovat hengittäviä ja miellyttäviä iholla. Puuvillasta valmistettu bleiseri on harvoin riittävän laadukkaan näköinen, jotta sen voisi ottaa vaativaan bisneskäyttöön. Sitä ei kannata harkita otettavaksi peruspuvustoon aktiiviseen käyttöön, vaan se voi toimia vaihteluna hieman vapaammissa tilaisuuksissa.

  • Hameet

Jakkua ostettaessa kannattaa ostaa myös siihen kuuluva hame jos sellainen löytyy mallistosta. Kokonainen jakkupuku antaa monin kerroin enemmän muuntelumahdollisuuksia kuin pelkkä jakku. Hame on bisneskäytössä yleensä suoralinjainen, pituudeltaan lyhimmillään juuri polvilumpion päälle, tai pisimmillään nilkkapituinen. Kaikille sopiva hameenmitta on klassinen polvipituus joka juuri ja juuri peittää polvilumpion. Polvimittainen hame on turvallinen myös istuttaessa, sillä siinä ei ole vaaraa että se nousisi liian ylös paljastaen tarpeettoman paljon reisiä. Sopivat hameenpituudet löytyvät kokeilemalla, sillä henkilön mittasuhteet ja säären muoto vaikuttavat loppujen lopuksi paljonkin siihen, mitkä mitat näyttävät parhaimmilta.

Hame ei saa olla myöskään niin tiukka, että se istuttaessa hilautuu liian ylös ja halkiot avautuvat myös liian ylhäällä. On todella epämukavaa ja epämukavan näköistä, jos hametta joutuu jatkuvasti pitkin työpäivää nykimään alaspäin. Hameessa tulisikin olla sopivasti väljyyttä siten, että sivusauma laskeutuu luotisuorana, se ei kiristä takapuolesta, lantiolta eikä vyötäröltä.

  • Mekot

Mekko on myös hyvä työvaate, kunhan se täyttää bisnespukeutumisen asettamat vaatimukset. Yksiosaisena se on mutkaton ja helppo, ei tarvitse miettiä erikseen ylä- ja alaosaa. Linjoiltaan mekon on hyvä olla melko pelkistetty ja selkeälinjainen, ei liian avonainen ja paljastava, ei liehuvia helmoja ja röyhelöitä, eikä kukkaprinttejä. Selkeälinjaisina kietaisutyyppinen mekko, takkimekko tai kotelomekko, ovat hyviä bisnesnaisen työpuvustossa. Materiaalin tulee olla riittävän ryhdikästä, ei liian ohutta ja valuvaa. Hihattoman kotelomekon kanssa tulee aina päivällä käyttää jakkua. Juhlavamman iltakäyttöön sopivan asun siitä saa vaivattomasti ja nopeasti vaihtamalla vain asusteita, tai vaihtaa asusteet kevyempiin ja näyttävämpiin, jättää jakun kokonaan pois ja käyttää vaikkapa juhlavaa huivia harteilla. Mekoissa myös neutraalit värit toimivat parhaiten.

  • Takit

Päällysvaatteet kuuluvat oleellisesti bisnesnaisen kokonaisvaltaisesti huoliteltuun pukeutumiseen. Suomen sääolosuhteisiin soveltuvia päällysvaatteita tulee olla useitakin. Kylmänä vuodenaikana bisnesnainen käyttää villaulsteria. Muoti vaikuttaa hieman takkien helmojen pituuksiin, mutta pohje- tai polvimittainen on aina hyvä ja on hieman lämpimämpi. Pituudet sopivat sekä housujen että hameen ja saappaiden kanssa. Lyhyempi, ¾ mittainen, sopii myös sekä hameen että housujen kanssa, lisäksi se on käytössä mukavampi paljon autoilevalle. Villaulsterin materiaalin tulee olla aitoa villaa tai villasekoitteita. Halpa tekokuituinen materiaali nyppyyntyy melko nopeasti epäsiistiksi ja käyttökelvottomaksi. Neutraalin värisenä ulsteri onkin investointi useammaksi vuodeksi, joten jälleen kannattaa ehdottomasti satsata laatuun.

Kevättakiksi sopii kauniisti leikattu klassinen trenssi, eli trenchcoat. Trenssin materiaalina on tiivispintainen puuvilla, se voi olla kokonaan tai osittain vuoritettu. Tästä vielä kevyempi vaihtoehto on vuoriton kuoritakki, joka lähinnä suojaa päällysvaatteita tuulelta, pölyltä ja pieneltä veden pisaroinnilta. Kevyen kuoritakin materiaalina voi olla hyvälaatuinen tekokuitu, tuolloin vain on varmistettava, ettei takki ole kovin sähköinen. Kevyenä ja rypistymättömänä se on helppo tarpeen tullen vaikkapa laskostaa siististi laukkuun, sillä se ei vie paljoa tilaa. Lämpimään säähän sopivat myös viitat, shaalit ja suuret huivit joilla saa suojaa ja lämpöä tarpeen mukaan ja ne sopivat myös niin housujen kuin hameen kanssa.

  • Asusteet

Asusteet ovat myös erittäin tärkeä osa tyylikästä ja huoliteltua pukeutumista. Hyvin huolletut kengät viestivät huolellisesta ja siististä käyttäjästään, niihin etenkin työhaastattelussa kannattaa kiinnittää huomiota, sillä moni työnantaja vilkaisee ensin haastateltavan kenkiä. Oikeilla värivalinnoilla saadaan asusta harkittu kokonaisuus, sekä niillä saadaan perusvaatteisiinkin ilmettä ja arvokkuutta. Liika asusteiden käyttö tekee asusta sekavan, eikä välttämättä tee kantajastaan tarpeeksi vakuuttavaa, vaan liika koristautuminen saattaa antaa liian kevytmielisen vaikutelman. Siinä onkin sudenkuoppa johon moni voi alkuvaiheessa langeta, joten tässäkin pätee se, että laatu on tärkeämpi kuin määrä.

Sijoitus laadukkaisiin asusteisiin kannattaa. Niitä käytetään useita kertoja ja ne kestävät kulutusta kauniimmin, niiden käyttöikä on pitkä ja tulevat pidemmän päälle edullisemmaksi kuin halvat joita joutuu ostamaan useita. Materiaalina nahka on laukuissa, kengissä, vöissä ja hanskoissa hyvä valinta. Väriltään kengät, laukut ja vyöt voivat olla ruskeita tai mustia, riippuen asun värityksestä. Huiveissa taas voi käyttää mitä väriä tahansa, kunhan sävyt sopivat asukokonaisuuteen. Huiveja voi olla useita erikokoisia ja -värisiä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.