Vaate on viesti

VAATTEEN VIESTI
Olen tutkinut vaatteiden viestintää Ammatillisen opettajakorkeakoulun opinnäytetyössäni. Opetusharjoitteluuni kuului myös yhden opintokokonaisuuden opettaminen aiheesta ja tämä lisäsi entuudestaan kiinnostustani siihen, kuinka tietoisesti tai tietämättämme vaatteilla viestimme. Tietoa ei aiheesta paljoakaan löydy, mutta omakohtaisia kokemuksia meilllä kaikilla varmasti on.

Vaatteiden viestintää hyödynnetään etenkin työ- ja yritysmaailmassa, sekä myös hyvin paljon markkinoinnissa ja mainonnassa. Tässä muutamia ajatuksiani vaatteiden viestistä:

Vaate kommunikoi ympäristönsä kanssa samoin kuin puhuttu kieli, tapamme pukeutua kertoo elämäntyylistämme, asenteistamme ja arvoistamme jo ennen kuin olemme sanoneet sanaakaan itsestämme. Jos haluat kertoa että olet vakuuttava, ammatissasi ja elämässäsi menestyvä, Imagosi tulee kertoa nämä asiat jo ennen kuin olet sanonut sanaakaan. Ulkoinen olemuksesi ei saa olla ristiriidassa sanomiesi asioiden kanssa, sillä ensivaikutelman antama visuaalinen viesti on aina vahvempi kuin sanallisesti kerrotut asiat.

Professori Albert Mehrabianin tekemän tutkimuksen mukaan vaikutus, jonka teemme toisiin, muodostuu seuraavasti: 55% muodostuu siitä, miltä näytämme ja miten käyttäydymme, 38% siitä, miten puhumme ja vain 7% siitä, mitä sanomme. Ei siis ole aivan samantekevää kuinka pukeudumme, etenkin silloin kun haluamme viestimme menevän oikein.

Pukeutumisen informaation tulkinta on myös kulttuurisidonnaista. Pukeutumiseen tarvittavia vaatteita valitessa ja yhdisteltäessä, valitaan eri yhdistelmistä oikealta tuntuvia vaihtoehtoja. Pukeutumisella rakennetaan eräänlaista esteettistä viestiä, joka koostuu erilaisista merkeistä. Tätä kokonaisuutta katsoja tulkitsee oman kokemusmaailmansa ja oman kulttuurillisen taustansa avulla ja antaa merkityksen eri koodeille ja symboleille.

Kulttuuri myös luo omat koodinsa, jotka syntyvät kulttuuriin kuuluvien yhteisistä sopimuksista ja kokemuksista. Pukeutumiskulttuuri pohjautuukin tapaan, jonka mukaan ihmisten odotetaan pukeutuvan tietyllä tavalla.

Kuva kulttuurisidonnaisesta viestinnästä, Danuta Niemiec, Pixabay

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.