Mitä etikettipukeutuminen on?

Pukeutumisen etiketti koetaan usein hankalaksi, liikaa rajoittavaksi ja turhan jämptiksi, onhan se saanut alkunsa mm. sotilaspukeutumisesta. Etikettipukeutumisessa on myös takana pukeutumisen historiaa ja normeja menneiltä vuosikymmeniltä, joten jotkin asiat saattavat tuntua hieman vanhahtavilta ja jo aikansa eläneiltä. Todellisuudessa se kuitenkin helpottaa pukeutumista, sillä se antaa suorat ja selkeät ohjeet sille, kuinka tulee pukeutua. Lisäksi kun etikettiä noudattaa, ei ole pelkoa yli- tai alipukeutumiselta ja välttyy monilta noloilta tilanteilta.

Juhlapukeutumisen viralliset pukukoodit löydät sivulta Kutsukortin pukukoodit

Omaa persoonallisuuttaan saa ja tuleekin näyttää tiukimmassakin etikettipukeutumisessa, sillä se on kuin piristävä mauste, jota voi hyvällä maulla ja hallitusti ripotella tekemään pukeutumisesta yksilöllistä ja muista erottuvaa.

Kun etikettipukeutumisessa ottaa huomioon myös oman vartalotyypin ja oman värimaailman, tulos on erittäin onnistunut, vaatteet voi unohtaa ja voi keskittyä oleelliseen.

Etikettipukeutuminen on myös toisten huomioimista, sekä tilanteen ja juhlan kunnioittamista. Ei kannata ajatella kutsukortissa lukevaa pukukoodia ongelmana ja jättää se huomioimatta, vaan epäselvässä tilanteessa kerrata selkeät pukeutumisen etikettiohjeet tai ottaa yhteyttä tilaisuuden järjestäjään. Etiketti on mahdollisuus pukeutua monimuotoisesti ja osallistua vaatteiden sanattomaan kommunikointiin itseilmaisun välineenä.

Nykyisin ovat yleistyneet ns. epäviralliset pukukoodit, joilla luonnehditaan vieraiden toivottua pukeutumista hieman epävirallisemmissa tapahtumissa ja juhlatilanteissa.  Smart Casual onkin jo yleistynyt etenkin yritysmaailmassa, etenkin oman henkilökunnan kesken tapahtuvissa hieman epämuodollisemmissa tilaisuuksissa.

Juhlapukukoodeista olen törmännyt sellaisiinkin, kuten Party ja Juhlava. Epävirallisina koodeina näihin ei tarkkaa, ennalta määrättyä pukeutumissääntöä ole, vaan pukeutuminen mukailee enemmänkin juhlan, tapahtuman ja kutsujan tyyliä ja luonnetta. Epäselvissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä kutsukortin lähettäjään.

Katso myös Kutsukortin pukukoodit, sekä Pukeutuminen eri tilaisuuksiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: