Kertausta etikettipukeutumiseen

Eilisten linnanjuhlien jälkeen olisi paikallaan kertailla pukeutumisen etikettiä, joka  myös joiltain televisiolähetysten pukeutumisen kommentaattoreilta tuntuu olevan hieman hukassa. Olen jo aiemmin saanut huolestuneita kysymyksiä siitä, että mikä se linnanjuhlien pukeutumiskoodi oikein on, kun lähetysten pukeutumisen asiantuntijoiltakin saa ristiriitaista informaatiota. Etiketin mukaisia, erittäin onnistuneita ja kauniita pukuja oli kyllä kiitetävän runsaasti ja jopa entistä enemmän huolellisesti valmistettuja, tilaisuuden arvokkuutta vaativia kokonaisuuksia. Kuitenkin, kuten aina, joukossa oli runsaasti pukuja jotka eivät täyttäneet juhlapuvun kriteereitä, vaan olivat pituudeltaan ja juhlavuudeltaan iltapukuja.

Iltapuku ja juhlapuku tuntuvat olevan nimityksinä iloisesti sekaisin yhdellä sun toisella, vaikka pukeutumisoppaista tietoa on saatavana erittäin hyvin. Iltapuvun ja juhlapuvun välillä on hyvin selkeä ero ja koska itsenäisyyspäivän vastaanotolla miehillä pukeutumiskoodina on frakki (tai vaihtoehtoisesti tumma puku) on naisella aina juhlapuku.

Seuraavassa iltapuvun ja juhlapuvun ero lyhyesti, tarkempaa tietoa löytyy osiostani Tilaisuuden aika ja puku, se kannattaa myös lukea.


 Kun kutsussa lukee juhlapuku tai frakki

• käytetään suurissa juhlissa, kuten häissä, promootioissa, suurilla päivällisillä, tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Naisen asu kun miehellä Frakki tai tumma puku

 • täyspitkä juhlapuku (ei iltapuku)

• juhlavasta materiaalista valmistettu avonainen puku
• puku voi olla linjaltaan leveä tai kapea


Kun kutsukortissa lukee tumma puku ( tai smokki)
Naisen puku klo 18.00 jälkeen on

•  juhlavasta kankaasta valmistettu iltapuku

•  yksi tai kaksiosainen iltapuku tai juhlava housupuku
•  nilkkapituinen, jalkapöydän päälle ulottuva tai muodin salliessa lyhyempikin

Julkaissut merilinna

Meri on Keski-Suomesta lähtöisin oleva vaatetuksen ja pukeutumisen ammattilainen, vaate- ja neulesuunnittelija, vaatetusalan opettaja ja kouluttaja, sekä pukeutumisneuvoja. Asuu nykyisin Muoniossa, missä sijaitsee myös oma työhuonemyymälä/workshop.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: